Linkovi

Neka medjunarodna zajednica u BiH kroz Bonske ovlasti ukaze na dobro upravljanje


Na nedavno održanoj tribini o budućnosti Bosne I Hercegovine, održanoj u Centru za strateške studije, ovdje u Washingtonu, učestvovao je i dobar poznavalac prilika na Balkanu i bivši djelatnik State Departmenta, James O'Brian, sada član Albright Grupe. Gospodin O'Brian kaže da je BiH u ovom trenutku upravo na raskršću i zato smo ga upitali - kojim onda smjerom ta zemlja treba da krene?

O'BRIAN :

Mislim da se Bosna nalazi u tački kada gradjani treba da progovore više u svoje sopstveno ime. Ironično je, mislim, što to znači da bih ja volio da vidim medjunarodno prisustvo u BiH za najmanje još jednu godinu i da sve bude fokusirano u suštni na ono što je toj zemlji potrebno da bude potpuno funkcionalna članica Evropske Unije. Mnoge od koraka koje je zemlja trebala i treba da preduzme kao uslove za članstvo u EU - blokira ovaj ili onaj političar i mislim da treba da to rješavamo i da ih otvoreno smatramo i proglasimo odgovornim za to. Gradjani Bosne i Hercegovine treba da znaju ko im zaista pomaže da se ukinu vize za putovanja, ko im pomaže da se kontroliraju investicije i da se otvaraju radna mjesta, i kad iduće godine u ovo doba gradjani budu znali sve to, oni će lako sami odlučiti ko će ih voditi dalje…

VOA:Kako vi vidite tu godinu u BiH - sa ili bez Bonskih ovlasti?

O'BRIAN :

Mislim, sa Bonskim ovlastima. Znate, ima još mnogo neriješenog u tom regionu. Medjutim, dva su bitna elementa Bonskih ovlasti: one, prvo, treba da ostanu fokusirane na ono što je bitno za ostvarivanje uslova za članstvo u EU. Drugo, one treba da budu korištene tako da jasno pokažu čvrstu privrženost transparentnosti i dobrom upravljanju zemljom. Isuviše često se dešavalo da odluke dodju kao grom iz vedra neba i bez mnogo objašnjenja. Mislim da bismo željeli da medjunarodna zajednica kroz Bonske ovlasti demonstrira princip dobrog upravljanja.

VOA:

I šta će se desiti nakon te godine?

O'BRIAN :

Nadam se da će tako, za godinu dana od sada, BiH biti spremna da bude kandidat za članstvo u EU, i da će od tog trenutka će proces pristupanja EU preuzeti da rješava pitanja kao što su veličina vladinog aparata, način na koji vlada funkcionira i niz drugih zahtjeva Unije prema Bosni ….

VOA:

Kada se govori o novom visokom ili specijalnom predstavniku za BiH, mnogi ljudi u Bosni i Hercegovini kažu da bi rado na toj poziciji vidjeli nekog američkog diplomatu, dijelom i zbog uspjeha koji postigao Amerikanac u slučaju Distrikta Brčko. Šta vi o tome mislite?

O'BRIAN :

Vidite, to da li će neki Amerikanac uopšte biti nominiran za tu poziciju - je stvar odluke ove administracije. Ja nisam u toj administraciji, ali mislim da tu postoji jedna stvarna poteškoća. Ključni zadatak sada je da Bosna postane članica Evropske Unije i mislim da bi trebalo da neki Evropljanin vodi ta nastojanja. Ali i tu postoje problemi: mislim, naime, da Evropska Komisija ponekad presporo shvata da treba da riješi neka neodgovarajuća ponašanja unutar bosanskih vlasti, da bi uopšte mogla da se pozabavi pitanjima koja su uslovi koji vode ka članstvu u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG