Linkovi

Banja Luka - Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu pretpostavka za bolje odnose u regionu


Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu u vezi tužbe za genocid protiv Srbije i Crne Gore je čekivana i ovakav ishod daje mogućost svim zemljama u okruženju a posebno Bosni i Hercegovini da krenu putem stabilizacije i prosperiteta. Ističe ovo predsjednik Republike Srpske, Milan Jelić naglašavajući da je ovo ukupna pobjeda svih u Bosni i Hercegovini te da sada treba prestati sa retorikom koja koristi pojmove agresija, genocid, žrtva, pobjeđeni ili poraženi.

«Ovim je poslana i poruka, odnosno, bolje rečeno definisan karakter rata na prostorima bivše Bosne i Hercegovine jer je jasno da je njegova definicija da je to nesrećni sukob koji se desio 1992. godine.»

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić smatra da je današnjom odlukom iz Haga jedno poglavlje u istoriji ovdašnjih naroda zatvoreno i da se stvaraju pretpostavke za uspostavljanje boljih odnosa u regionu a posebno između Sarajeva i Beograda, odnosno Banjaluke i Sarajeva.

«Smatram da je za građane Republike Srpske važna poruka današnje odluke da čak ni za one koji su očekivali da današnjom odlukom suda dovedu ponovo u pitanje, na određen način, budućnost i opstanak Republike Srpske to više nije upitno. Smatram da je važna poruka današnje odluke neupitnost ostanka i daljeg razvoja Republike Srpske i neupitnost da dalje svojim snagama, dogovorima, sporazumijevanjem i mudrošću i u Republici Srpskoj a i unutar Bosne i Hercegovine gradimo svoju budućnost.»

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik naglašava da je tužba za genocid bila i ostala nelegitimna jer iza nje nisu stajale institucije Bosne i Hercegovine niti su finansirale tim koji je branio ovu tužbu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Dodik je,ipak,priznao postojanje ratnih zločina u Srebrenici.

«Nesporna je za nas i ranije bila činjenica da je u Srebrenici počinjen stravičan zločin za koji su odgovarali mnogi pojedinci u Hagu i pred našim krivičnim sudovima i u Beogradu i ovdje u Sarajevu i nesporno je da i dalje podržavamo da za te zločine koji su tu počinjeni treba da odgovaraju pojedinci a ne narod. U tom pogledu odbacujem bilo kakvu odgovornost Republike Srpske, njenih institucija i prije svega srpskog naroda za kvalifikacije koje se daju.»

Milorad Dodik je, takođe, saopštio da se sada ne može prebacivati odgovornost na Republiku Srpsku jer ona nema međunarodno-pravni subjektivitet ujedno pozivajući na izvinjenje svih u Bosni i Hercegovini porodicama stradalih u proteklom ratu bez obzira koje su nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG