Linkovi

Da li je na pomolu novi hladni rat izmedju Rusije i SAD


Ruski predsjednik je Sjedinjene Države optužio da pokušavaju dominirati svijetom, izazivajući globalnu nestabilnost i uvodeći svoje demokratske standarde na druge zemlje. Premda su mnogi analitičari ocijenili Putinove oštre komentare kao znak obnavljanja tenzija izmedju Amerike i Rusije, ovdašnji zvaničnici ublažavaju tu konfrontaciju i naglašavaju da Washington i dalje želi saradnju sa Moskvom po osjetljivim i ključnim globalnim pitanjima. U medjuvremenu, neke zapadne organizacije za ljudska prava kažu da je oštrina Putinovih riječi ustvari indikacija pojačavanja autoritarnosti Rusije i medjunarodnog zatvaranja. Izvještaj Ivane Kuhar.

Na minhenskoj konferenciji na visokom nivou, posvećenoj globalnoj sigurnosti, ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu optužio Sjedinjene države da potkopavaju globalnu stabilnost time što prelaze granice u svakom pogledu.

Bijela Kuća je reagirala iznenadjenjem i razočarenjem.

Putin kaže da Amerika unilateralno i nezakonito koristi snagu jačeg. On tvrdi, recimo, da su Sjedinjene Države pretvorile OSCE u vulgarni instrument za osiguravanje vanjskopolitičkih interesa jedne zemlje. Ruski predsjednik, takdje, kaže da zapadne ne-vladine organizacije djeluju kao instrumenti zapadnih vlada.

Keneth Roth je na čelu medjunarodne organoizacije Human Right Watch koja promovira ljudska prava. On kaže da OSCE promovira temeljne demokratske principe, koje i ruska vlada zvanično podržava, ali ih u praksi grubo ignorira. Ruski predsjednik pokušava da diskreditira ne-vladine organizacije i 55-člani OSCE - iz svojih diktatorskih razloga, kaže Roth.

ROTH:
OSCE nema samo zapadnjački programski cilj. To je zajednički cilj. Putin, medjutim, ne želi da se taj cilj ostvaruje u bivšem Sovjetskom Savezu, on bi radije da pravi male diktatore, poput predsjednika Karimova u Uzbekistanu, kao način da time gradi rusku sferu uticaja i postepeno ponovo uspostavi neki Sovjetski Savez. On ne želi da narod tih zemalja dobije demokratski glas kroz svoje vlade.

Roth kaže da kremaljski vladar Rusiju gura u smjeru suprotnom od demokratije, ušutkujući nezavisne medije i ne-vladine organizacije, napadajući poslovnu zajednicu i oduzimajući zakonodavnu vlast ruskom parlamentu.

Američki senator Joe Lieberman ukazuje na to da demokratija i sloboda nisu eksluzivno zapadne vrijednosti - nego opše vrednote koje su zajedničke mnogima u svijetu.

LIEBERMAN:
Ove vrijednosti nisu samo zapadne vrijednosti. Odbijam takvu pretpostavku. To su univerzalne vrijednosti. U stvari dvije od tri najveće svjetske demokratije nisu zapadne - Indija i Indonezija. Ni jedna kultura niti civilizacije nema monopol na principe liberalne demokratije.

Ruski predsjednik kaže da postojanje više političkih partija dokazuje da Rusi imaju slobodu izbora svoje predstavničke vlade. To nije tačno, kaže Roth, direktor Human Rights Watch-a.

ROTH:
Sama činjenica da postoje razne partije - tek je fasada demokratije. Ako nije dozvoljena izvorna i otvorena debata, što je ključ demokratije, ako ušutkuje medije, ako vršiš pritisak na ne-vladine organizacije, ako više nemaš vladu koja je odgovorna po zakonu, to nije demokratija.

Putin odbacuje zapadnjačke kritike da se u Rusiji demokratija gubi, insistirajući da Moskvi nije potrebna lekcija iz demokratije.

Ken Roth, medjutim, ponavlja da Putin Rusima oduzima temeljno pravo na slobodu izbora.

ROTH : Ustvari, ja mislim da Putin savršeno razumije demokratiju, ali on u to ne vjeruje. On vjeruje u snagu moći. A demokratija je prijetnja njegovoj čvrstoj ruci.

Istinski politički pluralizam, zaključuje Roth, značio bi omogućavanje poštenog takmičenja za uticaj u nekom društvu.

XS
SM
MD
LG