Linkovi

Sjeverna Koreja odustala od nuklearnog oružja u zamjenu za ekonomsku pomoć


Pregovarači iz šest zemalja postigli su u Pekingu sporazum o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, saopštio je pomoćnik američkog državnog sekretara Kristofer Hil: "Ohrabren sam što smo u mogućnosti da preduzmemo korak dalje o pitanju denuklearizacije", rekao je Hil, ali je odbio da navede detalje sporazuma, ukazavši samo da će biti formirane radnePgrupe za praćenje sprovodjenja sporazuma, koje će početi rad za mjesec dana.

Najnovija runda pregovora SAD, Rusije, Kine, Japana, Sjeverne i Južne Koreje, koji su počeli još 2003. godine, trajala je pet dana, dok su jučerašnji razgovori potrajali 16 sati.

"Smatramo da je ovo izvrstan tekst, ne verujem da ćemo imati problema", rekao je Hil.

Kineski izaslanik u šesto-članim pergovorima, Wu Dawei je danas u Pekingu rekao da dogovor zahtijeva da Sjeverna Koreja zatvori svoj nuklearni kompleks u Yongbyonu i mdjunarodnim inspektorima u narednih 60 dana omogući pristup njegovim postrojenjima. Sjevrena Koreja mora, takodjer, prijaviti sav nuklearni materijal kojeg posjeduje.

Za uzvrat, Sjeverna Koreja će primiti 50 hiljada tona nafte, a nakon potpunog razmontiravanja svojih nuklearnih postrojenja, dodatnih 950 hiljada tona.

Gospodin Wu je rekao da su taka sporazum prihavtile sve strane u pregovorima.

Medjutim, japanski mediji izvještavaju da, mada Tokio podržava sporazum, Japan neće donirati naftu sve dok sa Pyongyangom ne riješi pitanje otmice japanskih gradjana 1970-tih i 80-tih.

Zvaničnici kažu da dogovor od Washingtona zahjtijeva ukidanje trgovinskih sankcija sa Sjevernom Korejom i uklanjanje te zemlje sa liste terorističkih zemalja.

Kineski pregovarač kaže da su se Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja složili da razgovaraju o uspostavi diplomatskih veza.

Aktuelna kriza je nastala pošto je Pjongjang krajem 2002. godine nastavio svoj nuklearni program kršeći time sporazuma sa SAD iz 1994. godine, a u oktobru 2006. je izvršio probu.

XS
SM
MD
LG