Linkovi

Ford i General Motors tvrde da postoji razlog za optimizam


Američki proizvodjači automobila i dalje su u gubicima. Takozvana velika trojka iz Detroita, General Motors, Ford i Daimler-Crysler, prijavili su velike gubitke za 2006. godinu. Azijski proizvodjači, medjutim, bilježe profit. Uprkos ove tamne slike, direktori Forda i General Motorsa tvrde da postoji razlog za optimizam.

Prošle godine, Ford je prijavio najveći godišnji gubitak u istoriji te kompanije - 12,7 milijardi dolara. GM je prošao samo nešto malo bolje. Ovaj najveći svjetski proizvodjač automobila izgubio je milijarde i milijarde u protekle dvije godine, ali očekuje neku malu dobit, kad se obračuna posljednji kvartal prošle godine.

Kad slušate Ricka Wagonera iz GM i Alana Mulally-a iz Forda - budućnost je ružičasta.

WAGONER:
Vidjećete neke nove automobile koji će sviju izbaciti iz cipela.

MULLALY : Ford je američki simbol, čuvena auto marka.

Ali, marka koja gubi novac. Američki proizvodjači izgubili su 8 procenata američkog tržišta, dok su azijski dobili pet, evropski 3 procenta.

Na ovaj problem treba dodati i sve veće troškove zdravstvenog osiguranja. Amerikanci su prošle godine potrošili 12 milijardi dolara na medicinsko osiguranje radnika, što je deset puta više nego što na istu stavku troše strani proizvodjači automobila. Rezultat? Američke fabrike se zatvaraju i radnici otpuštaju, dok stranci otvaraju nove tvornice automobila i zapošljavaju nove radnike.

Da bi mogao da se natječe u toj trci Ford mora da smanji kompaniju, poveća profit - proizvodeći manje automobile.

MULLALY:
Kupci su se preorijentisali na manje džipove i automobile. Znači da i mi moramo proizvoditi manja, štedljivija vozila koja kupci žele i cijene.

Izazov je kako ubijediti novu generaciju kupaca da su američka vozila bolja i efikasnija. Analitičar auto-industrije John Casesa kaže da Detroitska Trojka mora reagirati brzo jer im vrijeme izmiče.

CASESA:
U Detroitu je sad sve pod znakom pitanja. Ovo im je zaista zadnja šansa da nešto učine. Izgubili su cijelu generaciju kupaca i trebaće im, sigurno još jedna da ih vrate kao kupce.

Eksperti kažu da bi Tojota, koja je prošle godine prodala više od 9 miliona vozila, do kraja ove godine mogla od GM preuzeti titulu najvećeg proizvodjača automobila u svijetu. Ali, Rick Wagoner kaže da to tek treba vidjeti.

WAGONER:
Mnogi vole da predvidjaju krajnji rezultat, ali pravilo svake utakmice je - vidjeti ko će na kraju pobijediti. Borićemo se za svaku pojedinačnu prodaju, sve do samog kraja godine. I, ako pobijedimo, super. A ako ne - vraćamo se na posao narednog dana i nastavljamo takmičenje.

Wagoner još kaže da njegova kompanija GM tipuje na unapredjenje dizajna i tehnologije štednje goriva - kao adute u prodaji automobila, ovdje u Americi, ali i u Evropi i Kini.

XS
SM
MD
LG