Linkovi

Predsjednik George W. Bush objavio smjernice nove strategije u Iraku


Objavljujući novu stratgiju za Irak, predsjednik Sjedinjenih Država, George Bush, prihvatio je odgovornost za sve greške počinjene od invazije 2003. godine, ali on i dalje smatra da se angažmanom dodatnih 20.000 vojnika i većom finansijskom pomoći Iračanima, situacija u toj zemlji može popraviti. Predsjednik Bush sada mora da u ispravnost svoje strategije uvjeri skeptične članove Kongresa i američku javnost.

Slanje dodatnih trupa u Irak je u središtu nove strategije. Više od 20 hiljada vojnika trebalo bi da bude raspoređeno, uglavnom u prijestonici Bagdadu, kao pojačanje iračkim snagama koje pokušavaju da obuzdaju pobunu i sektaško nasilje. U svom obraćanju, predsjednik je priznao da dosadašnji pokušaji nisu dali željeni rezultat.

"Naši dosadašnji napori da obezbijedimo Bagdad nisu bili uspješni iz dva razloga: Nismo imali dovoljno iračkih i naših vojnika da obezbjedimo kvartove koje smo već bili očistili od terorista i pobunjenika i bilo je previše restrikcija kojima smo opteretili naše trupe."

U proteklih nekoliko mjeseci vidjeli smo veliku eskalaciju nasilja i samoubilačkih bombaških napada u kojima su poginule hiljade civila. Prošlogodišnji napad na svetu šiitsku džamiju pokrenuo je talas sektaških sukoba manjinskih sunita i šiita.

Predsjednik Bush je najavio da će iračke vladine snage takođe biti raspoređene širom Bagdada. Biće postavljeni kontrolni punktovi i pojačana kontrola u kvartovima u kojima se kriju pobunjenici. Predsjednik Bush kaže da američko pojačanje dolazi u trenutku kada vlada premijera Malikija, kojom dominiraju šiiti, kreće u akciju sa ciljem da okonča sektaško nasilje.

"Jasno sam rekao premijeru Malikiju i drugim liderima u Iraku da naša predanost ima granice. Ako irački lideri ne budu ispunili obećanja izgubiće podršku američkog, a i iračkog naroda. Na njima je da odluče."

Među prioritetima je razoružanje paravojnih formacija, posebno Mehdi Armije koja je lojalna radikalnom šiitskom svešteniku Moktadi al Sadru. Iako je al Sadr ključni politički saveznik premijera Malikija, Maliki je objavio da neće tolerisati nikakvo sektarško uplitanje.

U suštini, predsjednik Bush smatra da je uspjeh u Iraku bitna pobjeda u ratu protiv Al Kaide i drugih terorističkih grupa, koji SAD moraju dobiti.

Demokrate u Kongresu, međutim sumnjaju da je strategija koju je predsjednik izložio djelotvorna. Stranački odgovor na predsjednikovo obraćanje saopštio je senator Richard Durbin.

"Eskalacija rata nije promjena koju je američki narod tražio na novembarskim izborima. Umjesto novog smjera, predsjednikov plan Americi nudi pogrešan smjer."

Prije nego što se obratio naciji iz Bijele kuće, predsjednik je o strategiji informisao kongresne lidere. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa, Nensy Pelosi, najavila je da će se u tom domu kongresa glasati o Bušovom prijedlogu.

"Američki narod je izgubio povjerenje u predsjednikovu politiku. Nadamo se da će on svojim govorom to povjerenje povratiti. Njegov prijedlog ćemo pažljivo analizirati. Tokom pretresa, ustanovićemo istinitu sliku situacije u Iraku, a onda ćemo glasati o predsjednikovom prijedlogu".

Lideri republikanaca sa druge strane, podržavaju predsjednika. Vođa manjinske stranke u Predstavničkom domu, John Boehner.

"Smatram da je administracija predočila dobar plan. To je naša najbolja šansa za pobjedu u Iraku i mislim da je to ono što Amerikanci žele i očekuju."

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju da većina Amerikanaca ne odobrava način na koji predsjednik Buš vodi rat u Iraku. Predsjednik je u noćašnjem obraćanju pokušao da promijeni mišljenje političkih protivnika i dokaže da je politika koju vodi uspješna.

XS
SM
MD
LG