Linkovi

Finansiranje najozbiljnija prijetnja vojnih reformi u BiH


Zahvaljujući reformama koje su sprovedene u protekle tri godine oružane snage B i H sve više postaju izvozni proizvod kojim Bosna i Hercegovina doprinosi ukupnoj stabilizacji u međunarodnim odnosima. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, ministar odbrane B i H, Nikola Radovanović, naglašavajući da je inters svih u zemlji ali i regionu da oružane snage B i H budu što bolje pravno uređene i politički i demokratski kontrolisane.

Međutim, pitanje finansiranja je najozbiljnija prijetnja procesu reformi i dugoročnoj stabilnosti sistema odbrane u B i H, istakao je Radovanović naglasivši da budžet za odbranu u ovoj godini iznosi 278 miliona konvertibilnih maraka dok su recimo u 2003.godini entitetske vojske potrošile oko 540 miliona maraka. On je, takođe, saopštio da će do kraja godine biti otpušteno oko 2.000 lica zaposlenih u oblasti odbrane za koja su obezbjeđena dva programa zbrinjavanja, otpremnine i određeni broj plata u zavisnosti od radnog staža.

Nikola Radovanović je istakao da bi broj vojnih predstavnika B i H u Briselu trebao biti povećan sa jednog lica na pet ili šest osoba te da je realno imenovanje vojnih atašea u Zagrebu, Begradu, Podgorici i Ankari za šta su potrebna i određena sredstva.

Ministar odbrane B i H je podsjetio i da primanja lica koja se nalaze u mirovnim misijama u Kongu, Etiopiji i Eritreji nisu potpuno usklađena pošto nisu usklađeni ni propisi koji su važili u Republici Srpskoj i Federaciji tako da postoje razlike u visini plata između pripadnika nekadašnjih entitetskih vojski što bi, kako je rekao, trebalo biti riješeno u najskorije vrijeme.

XS
SM
MD
LG