Linkovi

Kreiranje jedinstvenog transatlanskog tržišta


Njemački kancelar Angela Merkel, koja je 1. januara preuzela dužnost predsjedavajućeg Evropske unije i G8, kaže da su poboljšanje trgovine i investicijskih djelatnosti izmedju Evrope i Sjedinjenih država bila neka od prioritetnih pitanja.

Merkel kaže da će sa predsjedikom Bushom razgovarati o kreiranju jedinstvenog transatlantskog tržišta. Američki analitičari kažu da bi kreiranje takvog zajedničkog tržišta donijelo velike ekonomske povoljnosti. Više o tome u prilogu Ivane Kuhar.

Daniel Hamilton, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins kaže da je u odnosu na transatlanski, svaki drugi globalni ekonomski poduhvat - patuljast.

Daniel Hamilton, univerzitetski profesor:
To je u svakom slučaju najveća svjetska ekonomije koja se udružuje sa najvećim postojećim partnerom. Mislimo da transatlanska ekonomija ostvaruje vrijednost od 3.75 hiljada milijardi dolara. Radi se o ekonomiji koja upošljava 14 milijardi ljudi sa obe strane Atlantica.

Njemački kancelar Angela Merkel je na čelu nacije koja je najveći svjetski izvoznik kao i najjača evropska privreda. U novinskom intervjuu objavljenom u Srijedu, Merkel je rekla da jednim on najvažnijih zadataka za vrijeme Njemačkog predsjedavanja Evropskom Unijom smatra jačanje ekonomskog partnerstva izmedju Evropske Unije i Sjedinjenih Država. Hamilton kaže da Merkel ne poziva na novi trgovinski ugovor. Njen je cilj kreiranje jedinstvenog transatlanskog tržišta koje će imati zajedničke regulative.

Sama trgovina sačinjava samo 20% transatlanske privrede. Najveći dio privrede pokreće protok investicija. To ovaj ekonomski odnos čini drugačijim od bilo kojeg drugog u svijetu. Samo u Teksasu ima više evropskih investicija nego američkih u Kini i Japanu zajedno.

Garry Littman je podpredsjednik američke Privredne komore za Evropu i Aziju, koja pretstavlja interese američkog privatnog sektora. On kaže da je za ovo što Angela Merkel pokušava uraditi već odavno bilo vrijeme.

Garry Littman, podpredsjednik Američke privrede komore za Evropu i Aziju:
Sjedinjene države i Evropska Unija na svojoj izvrsnoj ekonomskoj suradnji ipak moraju raditi. Potreban nam je zakonski temelj za medjusobno investiranje, trgovinu i što je najvažnije za ekonomske regulative. Trebaju nam zajedničke zakonske odredbe o tome kako privredjivati na našem transatlanskom tržištu.

Studija OECD-a ili Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj pokazuje da bi sinhronizovanje osnovnih zakonskih odredbi EU u Sjedinjenih država, povećalo njihov bruto proizvod za cijeli procenat. Ovo drugim riječima znači da svaka osoba u Americi i Evropi mogla dobiti još jednu cijelu godišnju zaradu tokom svog radnog vijeka.
Hamilton sa Univerziteta Johns Hopkins kaže da bi incijativa Angele Merkel transatlansku ekonomiju stavila na čelo globalizacije:

Daniel Hamilton, univerzitetski profesor:
Zar ne bismo mi kao Sjedinjene države i Evropa trebali da se udružimo i prokrčimo put globalne ekonomije? Alternativa tome je sve veća zaštita proizvoda iz državnih fondova i Evropsko-Američko rivalstvo na tržištima kao što su Kina, Indija, KOreja. Zar ne bismo trebali smislili način da se sa globalizacijom suočimo zajedno, kada smo već ovako duboko povezani.

Garry Litt iz Američke privredne komore kaže da bi jedinstvno transatlansko tržište takodje poboljšalo kvalitet proizvoda, i potrošačkih i finansijskih.

Garry Littman:
Zajedno sa Evropskom Unijom mi predstavljamo ogroman dio globalnog tržišta. Mi smo ti koji u svijetu uspostavljaju standarde. Ukoliko se Sjedinjne države i Evropska unija usaglase u pogledu kvaliteta, transparentnosti, i zakonskih normi, vjerujte da će se i ostatak svijeta krenuti u tom pravcu.

Iako i dalje postoji kriticizam sa obje strane Atlanskog okeana, američki senat je prošlog mjeseca jednoglasno prihvatio rezoluciju kojom se odobrava koncept jedinstvenog transatlanskog tržišta. Mnogi eksperti misle da će do stvaranja ovog tržišta doći možda već i u narednoj deceniji.

XS
SM
MD
LG