Linkovi

Arhitekti su 2006-te zapanjili svijet svojim kreacijama


Arhitekti i dizajneri iz cijelog svijeta su svojim kreacijama zapanjili javnost tokom 2006. Od čileanske utopije na plaži, do pametnih kuća i rotirajućih tornjeva. U narednim minutama se podsjećamo na arhitektonski dizajn 2006.

U gradu Curitiba u južnom Brazilu, ljudi vole raditi stvari malo drugačije. Grad leži na uzvišici visoko iznad nivoa mora, ali veoma blizu Atlantskom okeanu. Iako se grad suočava s problemima koje imaju i drugi gradovi zemalja u razvoju, prenatrpanost, siromaštvo, nezaposlenost, Curitiba se može pohvaliti da je jedan od prvih u latinskoj americi koji je uveo program recikliranja. A to je i jedan od najkreativnijih gradova kada je u pitanju arhitektura. Vllard je jedna od najneobičnijih zgrada u svijetu u kojoj se svaki sprat rotira za 360 stepeni, i to nezavisno jedan od drugog. Da li bi ste voljeli da vas sunce budi? Ili da uživate u svjetlima grada tokom romantične večere? Onda programirajte vaš sprat da se u okreće u skladu s vašim željama.

Kuća izuma sadrži najnovije u tehnologiji--prozori se zatamnjuju pritiskom na dugme, stalaža za vino je digitalizirana, kao i tuš u kupatilu, koji podešava temperaturu vode za svakog korisnika ponaosob. Ovakav petosoban dom od preko 700 kvadratnih metara je upravo prodat za 5.3 miliona dolara.

Jedna udaljena plaža u Čileu je već decenijama mjesto arhitektonskih eksperimenata. Zove se Otvoreni grad, a izgradili su ga arhiteklte, pjesnici, filozofi, matematičari koji su sanjali o stvaranju vlastite utopije. Svaka zgrada je eksperimentali projekat.

U augustu, na drugoj strani svijeta, jedan kineski milioner je otvorio vrata svog doma kako bi otkrio na hiljade komada porcelana. Kuća je dekorirana s pocelanskim vazama starih preko 200 godina, s tanjirima, i stautuama za koje se vjeruje da vrijede na hiljade dolara.

Takozvane pametne kuće koje se sada grade u svijetu mogu navlačiti zavjese, praviti kafu i mijenjati osvjetljenje u sobama. Ali one nisu baš jeftine--neke koštaju preko 3 miliona dolara. Njihovi zidovi kriju na stotine metara kablova koji svaki električni aparat povezuju s kompjuterom. Neke od njih se grade u Dubaiu, Ujedinjenim arapskim emiratima, i procjenjuje se da 10% novih kuća u Dubaiu ima upravo takvu pametnu tehnologiju. Ovakve bi kuće uskoro mogle postati standard u svim najbogatijim gradovima u svijetu.

XS
SM
MD
LG