Linkovi

Poznate ličnosti koje su nas napustile 2006-te


Od holivudskih legendi, do medjunardnih despota - 2006 je bila i godina koje ćemo se sjećati po tome što su mnogi poznati u svijetu umrli; novinar Glasa Amerike Ernest Leong nas podsjeća na one koji su otišli sa ovoga svijeta u godini koja je na izmaku.

Coretta Scott King, supruga ubijenog borca za gradjanska prava Martina Luthera Kinga Jr-a, umrla je 31 januara ove godine. Tijekom 50-tih i 60-tih, gospodja King se zajedno sa svojim mužem borila za dobijanje rasne jednakosti u Americi. Nakon što je Martin Luther King ubijen 1968., gospodja King je nastavila borbu za ostvarivanje njegovog sna o jednakosti. Izborila se da se uvede državni praznik u čast njenog muža, i uspostavila Memorijalni Centar King u Atlanti, za održavanje Kingove ostavštine. Koretti Kng je imala 78 godina.

U 2006-oj je umro i Slobodan Milošević. Haški optuženik za ratne zločine i zločine protiv ščovječnosti je umro sam u ćeliji zatvora Ševeningen, dok mu je sudjenje još uvijek trajalo. Balkanski mesar, kako su ga svojedobno nazvali zapadni mediji, je imao 64 godine.

U 92. oj godini životra je umro Oleg Cassini, modni kreator koji je dizajnirao uglavnom za bogate i poznate, a jedan od njegovih klijenata je bila i Jackie Kennedy Onasis, kao i neke od najglamuroznijih holivudskioh zvijezda 50-tih. Oleg Cassini je umro 19 marta.

Abu Musab al Zarqawi, vodja Al Qaide u Iraku, Jordanac po rodjenju, čije su brutalne taktike skidanja glava, podmetanja bombi i atentata pretvorile brzu inaziju Iraka u krvavu meričkih vojnika sa pobunjenicima - ubijen je u 39. godini života tijekom američkih zračnih napada u junu. Usprkos njegovoj pogibiji, Zarqawijeva ostavština je još uvijek prisutna u Iraku, kroz konstantne bombe, i sve većijaz izmedju Sunita i Shiita.

Medjunarodna TV zvijezda, prirodnjak i avanturista, Australijanac Steve Irwin, je svojom iznenadnom smrću početkom septembra šokirao svijet. Izuzetno popularan kod ljubitelja životinja i prirode, i kod djece, neustrašivi lovac na krokodile, kako su ga zvali, je umro onako kako je i živio: dok je snimao film o stvorenjima morskih dubina , velika raža ga je ubola svojom otrovnom strijelom na repu direktno u srce.
Nedjelju i pol nakon ove pogibije, na hiljade obožavatelja Steve-a Irwina se okupilo usprkos velikoj kiši kako bi Australijancu, po mnogima popularnijem od Opere u Sydneju - odali posljednju poštu. Steve Irvin je imao 44 godine.

Bivši južnoafrički predsjednik P. W. Botha je umro u 90 godini života u oktobru mjesecu. Botha je bio na čelu bjelačke vlade u Južnoj Africi od 1978. do 1989., nastavljajući provoditi apartheid. Tijekom njegova predsjednikovanja je Južna Afrika prošla kroz period užanosg rasnog nasilja, kao i medjunarodne izolacije. 1993. je ukinut aparthedi, a pet godina nakon toga je BOtha proglašen krivim za teška kršenja ljudskih prava od strane Komisije za Istinu i Izmirenje , koju je postavio novi predsjednik Nelson Mendela.Botha je izbjegao kažnjavanju zbog izuzetno narušenog zdravlja, i posljednje godine života je proveo u skrivanju.

Američki filmski redatelj Robert Altman, poznat po izuetnom filmskom stilu koji je razvio 70-tih godina, umro je u 81. godini života. Jedno od najpoznatijih Altmanovih djela je anti-ratna komedija iz 1970. MASH, s ogromnim brojem likova, dozvoljenom improvizacijom, i dijalozima koji se mješaju jedan s drugim . No, nakon inicijalnih uspjeha, Altmanovi filmovi sredinom sedamdesetih i dalje nisu bili popularni kod publike, i tek 92. je načinio Come Back filmom The Player. Njegov zadnji film,A Prairie Home Companion je premijerno prikazan u Maju, a Altman je umro već u Novembru.

Pierre Gemayel, libanonski ministar industrije, je ubijen 21 novembra. gemayl je bio anti-sirijski političar, i potomak jedne od najutjecajnijih libanonskih kršćanskih obitelji. U vladu je izabran 2005, nakon što su anti-sirijske stranke odnijele pobjedu na izborima. Njegova nasilna smrt je pojačala napetosti izmedju pro i anti -sirijskihs truja u Libanu, a neki čak predvidjaju da bi mogla voditi skidanju demokratski izabrane vlade u Bejrutu. Gemaylu su bile 34. godine.

Bivši ruski službenik tajne službe sigurnosti, Alexander Litvinenko, umro je kako je i živio: obavijen misterijom i kontroverzom. Krajem 90-tih je Litvinenko kritizirao rusku vladu, posebno njenu službu sigurnosti na čijem je čelu tada bio sadašnji predsjednik Vladimir Putin.U vrijeme kada se teško razbolio,Litvinenko , disident u Londonu, je radio na istrazi ubojstva ruske novinarke Anne Politkovskaje. Prema kasnijim nalazima, Litvninekoj je otrovan radijacijom od rijetkog radio-aktivnog materijala polonijuma, a ubroz nakon toga, 23 novembra , je umro.Pred samu smrt za svoje trovanje je optužio direktno Vladimira Putina, a sitraga se u medjuvremenu proširila na Rusiju i Njemačku. Alexander Litvinenko je imao 43 godine.

U 2006-toj je umro i bivši čileanski diktator Augusto Pinochet, čiju su smrt neki propratili sa suzama, a mnogi s radošću. Pinochet se optužuje da je odogovoran za smrt hiljada ljevičara u vrijeme svoje vojne diktature, dok drugi tvrde da je učinio nevjerovatno mnogo za čileansku ekonomiju uvodjenjem zakona slobodnog tržišta. Pinochet je imao 91 godinu.

XS
SM
MD
LG