Linkovi

Pentagon – Nasilje u Iraku dostiglo najviši nivo


U novom izvještaju kojeg je Pentagon u ponedjeljak uputio u američki Kongres kaže se da je nasilje u Iraku na njavišem nivou od svrgavanja sa vlasti Saddama Husseina, i da se broj sedmičnih incidenata povećao na oko hiljadu. U odnosu na predhodno tromjesečje, broj napada je povećan za 22 posto, broj poginulih vojnika za 32, a civila čak za 60 posto. Izvještaj je stigao istog dana kada je novi ministar odbrane Sjedinjenih Država, Robert Gates položio zakletvu na ceremoniji u Pentagonu, uz prisustvo predsjednika i potpredsjednika Sjedinjenih Država.

Nakon svečane zakletve, Robert Gates je upozorio: Mi jednostavno ne možemo dozvoliti neuspjeh na Srednjem Istoku. Neuspjeh u Iraku, u ovakvom stanju stvari, bila bi nevolja koja bi pratila našu zemlju, umanjivala naš kredibilitet i decenijama ugrožavala amerikance.

Gates je nasljedio nered u Iraku. Jučerašnji izvještaj Pentagona pokazuje da je nasilje u svim mjerljivim kategorijama dostiglo najveći nivo do sada i da predstavlja ozbiljnu prijetnju iračkoj vladi.

Za većinu nasilja okrivljuje se šiitska milicija. Mahdi Armija Moqtada al-Sadra, kaže se u izvještaju, je zamjenila al-Qaidu kao najopasniji izvor sektaškog nasilja.

U medjuvremenu se u Americi nastavlja traženje nove strategije u Iraku.

Vojni zapovjednici su bili skeptični u pogledu slanja dodatnih vojnika, ali sada najviši general Marinaca, po prvi put kaže, da bi podržao takvu ideju.

General James Conway: Mi ćemo u potpunosti podržati, u zajedničkoj komandi, ideju slanja dodatnih jedinica u Irak ukoliko za to postoji solidan vojni razlog.

General Conway kaže da bi prema planu koji je do sada proučavan trebalo poslati najmanje 5 dodatnih brigada u Irak, oko 17 hiljada vojnika, ili više od toga.

Medjutim, Carl Levin, demokratski senator koji u januaru preuzima predsjedavanje Senatskim komitetom za oružane snage se protivi toj ideji.

<Mislim da bi to bila greška. Čuli smo od generala Abazaida, prije nekoliko sedmica, kako je pred senatskim komitetom rekao da bi povećanje broja američkih vojnika umanjilo obaveze iračkih snaga. To je naš glavnokomandujući general tamo i mislim da je u pravu>, kaže senator Levin.

Izvještaj Pentagona sugerira na specifičnim vremenskim odrednicama, ali ne isključivo zbog povlačenja nego u cilju osposobljavanja iračkih snaga sigurnosti, što bi moglo smanjiti potrebu za većim prisustvom amerikanaca.

Ističe se, takodjer, da iračka vlada, bez obzira na pokušaje, ne uspjeva podstaknuti nacionalno jedinstvo, i da irački političari neće ili nisu u mogućnosti da prihvate kompromis.

XS
SM
MD
LG