Linkovi

Turska na raskrsnici


Prošle nedjelje je Evropska Komisija preporučila suspenziju razgovora s Turskom oko njenog članstva u Evropskoj Uniji; istovremeno, brojna ispitivanja javnog mnijenja pokazuju sve veći anti-zapadni osjećaj medju Turcima. Na nedavno održanoj panel diskusiji ovdje u Washingtonu, moglo se čuti da se trenutno sekularna Turska nalazi na prijelazu izmedju političkog Islama i demokracije zapadnog stila. Izvješće novinarke Glasa Amerike Ivane Kuhar.

Sa 99 posto muslimanskim stanovništvom, Turska pokušava biti prva islamska zemlja koja će ući u Evropsku Uniju. Stephen Shwartz, iz Centra za islamski pluralizam, kaže da primarna briga Evropske Unije nije religijski status Turske. Gospodin Shwartz objašnjava da Evropska Unija ne bi, recimo, isključila Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, ili neovisno Kosovo, samo zato što su većinski muslimanske zemlje.

U političkom magazinu Weekly Standard, u članku gospodina Shwartza stoji da se Ankari osporava pravo ulaska u EU ne toliko zbog vjere, koliko zbog aspekata njene političke kulture, kao na primjer nijekanje prava manjinama, pretjeran utjecaj vojske na vladu, kao i gledanje u Turskoj na etnicitet uopće.

Kemal Silay sa Univerziteta u Indijani kaže da Turska nije monolitna zemlja:

KEMAL SILAY, Univerzitet Indijane:
Ima jedna cijela Turska unutar Turske. U suštini je zemlja temeljito podijeljena izmedju sekularista i islamista.

Profesor Silay dodaje da je Turska danas na raskrižju. Ona će ili prihvatiti radikalni Islam, ili krenuti preuzimanju zapadnjačkih vrijednosti i ideja pluralizma i tolerancije.

Omer Taspinar sa washingtonskog Instituta Brookings kaže da, medjutim, anti-zapadnjačko raspoloženje masovno vlada medju Turcima: Postoji istinski anti-amerikanizam u Turskoj, i istinsko anti-zapadno, anti-evropsko osjećanje koje sve više raste. Turska postaje sve više nacionalistička, i pretjerano samouvjerena - uglavnom zato što je ekonomija u dobrom stanju i ljudi osjećaju da je dobro biti Turcima.

Medjutim, gospodin Taspinar je optimističan, usprkos svim ovim izazovima, da će turske demokratske institucije, uz pomoć vojske, spasiti zemlju od političkog Islama.

OMER TASPINAR, BROOKINGS:
Turska neće nikada postati drugi Iran. Nikada se neće masovno predati radikalnom islamu.

Za razliku od svojih ranijih izjava, Papa Benedikt 16.-ti je prošloga vikenda izrazio svoju podršku Turskoj za ulazak u Evropsku Uniju. Gospodin Taspinar Papinu podršku naziva izuzetno važnim ohrabrenjem pro-zapadnim reformama u zemlji.

OMER TASPINAR , BROOKINGS:
Najvažnije što je mogao učiniti - i učinio je to - je da je glasno podržao ulazak Turske u EU. Time je poslao poruku islamskom svijetu da on ne gleda na Evropu kao na kršćanski klub, i da je spreman prihvatiti jednu muslimansku zemlju u Evropi.

Ministri vanjskih poslova EU trebaju donijeti finalnu odluku o suspenziji razgovora o članstvu Turske 11 decembra.

XS
SM
MD
LG