Linkovi

E-bay kupuje Skype


Septembra 2005, E-bay, aukcijska web stranica sa sjedištem u Silikonskoj dolini, je zapanjila kalifornijsku visokotehnološku zajednicu, jer je odlučila kupiti kompaniju zvanu Skype za 2.5 milijarde dolara. Mala evropska kompanija je bila pionir u tehnologiji koja je omogućila internetu da se koristi i komunikacijom glasa. Novinar Glasa Amerike Barry Wood je posjetio sjedište Ebay-a u Kaliforniji, gdje se odvija ovaj smjeli poslovni plan.

Na prvi pogled, to je malo vjerovatna kombinacija. Zašto bi najveća svjetska internet prodavnica željela kupiti internet telefonsku kompaniju? Koosnivač Skype-a, šveđanin Niklas Zennstrom, je svoju kompaniju osnovao u Luksemburgu. Njen software je napisan u Estoniji.

Skype je besplatan program kojeg možete instalirati na svom kompjuteru i neograničeno i besplatno telefonirati bilo kome u svijetu, putem interneta, kaže gospodin Zennstrom.

Dok je sjedište E-baya i dalje u Eropi, samo 13 ljudi vodi njegove operacije u sjevernoj Americi iz ove kuće na kampusu E-baya, sat vožnje južno od San Francisca.

Jeniffer Caukin je direktorica odjela komunikacije u Skype-u. Usluga, kaže ona, zahtijeva brzu internet vezu. Ova usluga dobija klijente jer je jednostavna i jeftina.

Kevin Werbach, profesor poslovne škole Wharton u Filadelfiji, predviđa stalan rast prenosa glasa putem interneta.

Ono što je zapanjujuće kod Skype-a je da je postao takav fenomen,osobito u Evropi i Aziji, bez gotovo ikakvog marketinga,kaže gospodin Werbach.

Skype sada ima 136 miliona korisnika u cijelom svijetu, uključujući 25 miliona u Kini. Jeniffer Caukin kaže da Skype uvećava iskustvo kupovine putem E-baya.

Ako možemo omogućiti da komunikacija bude još prisnija koristeći se glasom, onda možete omogućiti razgovor između kupaca i prodavaca i to sve transakcije čini lakšim. Time se odgovara na sva pitanja koja kupac možda ima za prodavca,kaže ona.

E-bay marketinški nudi Skype kao odvojen proizvod. To je i dalje najpopularniji software na internetu i za njega se prijavljuje 250 hiljada korisnika svaki dan.

XS
SM
MD
LG