Linkovi

Postaje li NATO globalni savez


Lideri 26 zemalja - članica NATO saveza sastaju se slijedeće nedjelje, 28 i 29 novembra, u Rigi, glavnom gradu Latvije. Na dnevnom redu summita je, kako se očekuje, prijedlog za uspostavu globalnog vojnog partnerstva. Opširnije od novinarke GLasa Amerike Ivane Kuhar.

Tijekom hladnoga rata, fokus NATO saveza je bio u Evropi- oporavak od drugog svjetskog rata i obrana od sovjetske agresije. Sada, kada sovjetske prijetnje više nema, NATO savez se transformira u globalniju organizaciju, naglašuje pomoćnik američkog državnog sekretara, Nicholas Burns:

BURNS: Naš program rada, zajedno s Evropom, sada je globalan. Tiče se ostatka svijeta, upućuje na to šta možemo učiniti kao partneri na Srednjem Istoku, u južnoj i istočnoj Aziji, u Africi, Latinskoj Americi.

Na summitu u Rigi slijedeće nedjelje, Predsjednik Bush će predložiti da se formalizira partnerstvo s pet ne-članica , koji neformalno već suradjuju s NATO savezom.

BURNS: Jedan od najvažnijih prijedloga s kojima predsjednik Bush dolazi na summit jest prijedlog da se ustanovi program globalnog partnerstva, što znači da će NATO i formalno imati ppartnere u Australiji, Japanu, Južnoj Koreji, Švedskoj i Finskoj - dakle pet zemalja koje već uveliko provode vježbe s nama, treniraju se snama, pomažu u misijama na Balkanu i u Afghanistanu.


Ovih pet zemalja ne traži članstvo u Sjeverno atalntskom savezu. Gospodin Burns kaže da će formaliziranje partnerstva podrazumijevati treninge, i redovite sastanke s 26 članica saveza.

Julliane Smith, politička analitičarka u Washingotnu, ukazuje na to da NATO savez već obavlja misije koje su izvan euro-atlantskog područja.

Julliane Smith: Može se slobodno reći da se NATO već globalizirao. Ima ga u mnogim krajevima svijeta, u Africi, u Darfuru; u AFghanistanu, u Iraku.

Gospodja Smith ukazuje i na to da se zajedničke misije već odvijaju u suradnji s ne-članicama:

Julianne Smith: U slijedećih desetak godina NATO će u operatvinom smislu nastavljati djelovati globalno, no kada je u pitanju članstvo - teško mi je zamisliti da će se Savez proširivati izvan euro-atlantske regije.

Robert Hunter, bivši američki ambasador u NATO-u, kaže da vojno sudjelovanje ne članica u misijama NATO-a, ne bi trebalo voditi njihovom članstvu.

Ambasador Robert Hunter:
Po mom sudu bila bi istinska greška da se NATO savez počne širiti mnogo dalje nego obuhvata sada. Posebno zbog toga što većina evropskih zemalja ne vidi ključ vlastite sigurnosti, niti svoje buduće uloge u NATO-u, igdje dalje od same Evrope, i bližeg susjedstva: srednji istok i sjeverna Afrika.

Ambasdador Hunter kaže da bi globaliziranje članstva vodilo Savez u situaciju da mora vojno djelovati na najudaljenijim područjima: Je li to treba značiti da se moramo uključiti u Indoneziji? Na Tajlandu? Da li to znači umjišati se na Istočnom Timoru ili ako je u pitanju Koreja? Mislimd a bi nas to dovelo do tačke gdje bi najveći dio Evrope rekao: Čekajte malo! Imamo mi i previše svojih problema. Već smo uključeni u Afghanistanu, i na Srednjem istoku!

Sjeverno atalntski savez trenutno ima 26 članica, i održava dvije vrste formalnog partnerstva: Partnerstvo za Mir, i Partnerstvo Mediteranskog Dijaloga. Globalni Partneri bi predstavljali treći oblik formalizirane suradnje.

XS
SM
MD
LG