Linkovi

Melanom - nova tehnika otkrivanja


Melanoma je smrtonosna vrsta raka kože. Pored toga što samo 4 procenta oboljelih od raka kože obolijevaju od melanome, skoro 80 procenata ovih pacijenata od ove bolesti i umire. To je zbog toga što se ova bolest prenosi putem krvi na druge organe i limfne čvorove. Istraživači na univerzitetu Missouri su razvili novu tehniku koja može otkriti čak i samo 10 ćelija raka u uzorku krvi. Izvještava Carol Pearson.

Naučnici kažu da su sunčeve ultravioletne zrake najvažniji vanjski faktor koji uzrokuje rak kože. Kako je ozonski omotač oštećen, veća količina ovih zraka doseže do zemlje i vaše kože. Prema riječima zvaničnika Američkog centra za kontrolu i sprečavanje bolesti, melanoma je jedna od najčešćih vrsta raka kod mlađih osoba, premda svako može oboljeti od ove bolesti.Ukoliko se rano otkrije, ona je izlječiva. Međutim, ako se prenese na ostale dijelove tijela, može biti smronosna.

Na Univerzitetu Missouri istrživači mogu otkriti ćelije melanome bukvalno osluškujući njihov zvuk. John Viator je jedan od vodećih znanstvenika.

On uzorke krvi podvrgava laseru koji omogućava ćelijama da vibriraju. Ćelije melanome proizvode visokofrekventni zvuk koji se može snimiti uz pomoć posebnog mikrofona. Gospodin Viator onda taj zvuk analizira uz pomoć kompjutera. Ravna crta znači da melanome nema.

JOHN VIATOR, profesor:
Ukoliko su ćelije melanome prisutne, one apsorbuju lasersko svjetlo i stvaraju ultrazvuk koji se očituje na kompjuteru kao iglica. Bilo koje pojavljivanje iglice je indikacija prisustva ćelija melanome.

Ukoliko se otkrije i najmanja količina ovih ćelija, ljekari mogu odmah početi sa liječenjem. A pacijenti ne moraju više čekati mjesecima, već samo nekoliko minuta kako bi ustanovili da li je liječenje uspješno.

JOHN VIATOR, profesor:
Ranije su pacijenti bili zbunjeni, a sada ne moraju da čekaju i da se pitaju da li imaju rak ili su zdravi.

Uz pomoć ove procedure mogu se otkriti i samo 10 ćelija melanome. Cilj je otkriti jednu jedinu ćeliju i zatim kasnije razviti ovu opremu i za otkrivanje drugih vidova raka.


JOHN VIATOR, profesor:
Voljeli bismo primijeniti ovu tehniku i na takozvane bezbojne ćelije raka kao što su ćelije raka dojke, debelog crijeva ili prostate. Ukoliko bi bili u mogućnosti da tim ćelijama damo neku boju i uz pomoć boje prepoznamo određene ćelije raka, možemo se poslužiti istom tehnikom i možemo pratiti ostale forme raka, pored melanome.

Testiranje je jeftino i moglo bi se korisiti za rano otkrivanje raka svih vrsta u budućnosti. U međuvremenu, znanstvenici na Univerzitetu Missouri pokušavaju razviti laser sa ultrazvukom kako bi prepoznavali promjene na koži koje se mogu razviti u melanomu.

XS
SM
MD
LG