Linkovi

Strani studenti dorpinose američkoj ekonomiji


Prema podacima američkog Ministarstva trgovine univerzitesko obrazovanje je peti najveći sektor uslužnih djelatnosti zemlje. Studenti iz inostranstva koji studiraju u Sjedinjenim državama doprinesu 13 i po milijardi dolara godišnje ovdašnjoj ekonomiji. Taj iznos bi mogao biti i veći, sudeći po podacima iz ovosedmičnog izvještaja u kojem se ukazuje na povećanje broja stranih studenata u Sjedinjenim državama. Izvještava novinar Glasa Amerike Seana Maroney.

Nour Christidi je brucos na Američkom univerzitetu u Washington D.C.-u.

Nour dolazi iz Libana i ovu godinu provodi u Sjedinjenim državama. Došla je prije nekoliko mjeseci, nakon izraelske ofanzive iz jula mjeseca u južnom Libanu. Kaže da joj je bilo teško ostaviti svoju porodicu.

NOUR CHRISTIDI: Većina ljudi je bila šokirana. Oni su mi kazali: Kako možes ići nakon svega što se dogodilo? To je kao da si izdajnik. Međutim, ja sam mislila da je bilo važno. Tek nakon što sam stigla ovamo, shvatila sam koliko je bilo važno da to i uradim.

Nour je jedna od blizu 565-hiljada stranih studenata koji studiraju u Sjedinjenim državama.

Institut za medjunarodno obrazovanje o njima vodi računa. U novom izvještaju, zvaničnici Instituta saopćavaju da je broj studenata stalan po prvi put nakon 2002. god. U izvještaju je takodjer rečeno da se više stranih studenata upisuje na školovanje u Sjedinjenim državama.

NOUR CHRISTIDI: Kod kuće nikada ne bih mogla sresti toliko stranih studenata. To je naprosto nevjerovatno. Srela sam ljude iz Indije, iz Švedske, iz Meksika, iz cijeloga svijeta i to je zadivljujuće.

Indija je nastavila da šalje većinu studenata, praćena Kinom i Južnom Korejom. Poslovanje je i dalje vodeći predmet studija.

Sang Min Lee je student iz Južne Koreje. On je izjavio da je mješavina kultura koja se nudi u Washingtonu, posebno u poslovnoj zajednici, bio razlog iz kojeg je on izabrao da studira ovdje.

SANG MIN LEE : Ako ne odete na Srednji istok, ako ne odete u Evropu, ne možete sresti Evropljane, upravo ovdje u Sjedinjenim državama možete sresti sve te ljude.

Ove godine, posebno je vidjen porast u broju studenata sa Srednjeg istoka, zahvaljujući stipendijama saudijske vlade.

Allan Goodman je predsjednik Instituta za medjunarodno obrazovanje. On kaže da je samo oko 150 američkih fakulteta ugostilo oko polovine stranih studenata. Gospodin Goodman bi želio vidjeti učešće više fakulteta.

ALLAN GOODMAN: Medjunarodni studenti donesu ogroman i vrijedan značaj Americi. Većina Amerikanaca nema pasoš. Većina Amerikanaca ne putuje u inostranstvo.

Ipak, više studenata iz Sjedinjenih država bira da studira u inostranstvu. Ova godina je pokazala da pored Evrope i amerikanci studiraju u Kini, Argentini, Brazilu i Indiji. Gospodin Goodman kaže da bi se ovo trebalo nastaviti.

Gospodin Goodman je rekao da se vlada Sjedinjenih država i univerziteti trude da stvore atmosferu dobrodošlice za sve studente.

ALLAN GOODMAN : Bez obzira gdje se smjeste u Sjedinjenim državama, naći će porodicu, prijatelja, džamiju, crkvu, hram, da se mole. Oni će biti dobrodošli kao studenti. Biće dobrodošli kao mladi gradjani. Biće dobro došli kao ljudi.

I Nour se sa ovom konstatacijom složila. Ona je upozorila buduće studente iz programa razmjene da ne naprave grešku da se druže samo sa ljudima iz svoje vlastite zemlje.

NOUR CHRISTIDI: To nije svrha dolaska. Ja bi njih definitivno posavjetovala da dodju, sretnu se sa Amerikancima, da pokušaju da čuju od druge strane, da drže otvoren um i ostanu pozitivni. I definitivno izrecite svoje mišljenje. Zaista je važno da to uradite.

XS
SM
MD
LG