Linkovi

Mjenja li se američka vanjska politika?


Dok se demokratska stranka priprema preuzeti oba Doma američkog Kongresa, od njenih članova se očekuje da izvrše pritisak pritisak za neke značajne promjene u vanjskoj politici Sjeinjenih država. Pitanja kao što su rat u Iraku, neprijateljski raspoložene zemlje i trgovina, će najvjerovatnije biti predmeti na vrhu dnevnoga reda za ključne demokratske zastupnike. Ali, kako kažu politički analitičari, pomak ovih pitanja će uveliko biti ovisan o predsjedniku Bushu i tome može li se postići dvopartijski konsenzus o vanjskoj politici. Izvještaj za Glas Amerike pripremio Bill Rodgers.

Još u duhu proslave izborne pobjede, Demokrate su spremni da rade na promjenama u vanjskoj politici Sjedinjenih država.

Posebno na politici rata u Iraku. Ključne Demokrate-uključujući tu senatora Carl Levina, najvjerovatnijeg predsjedavajućeg senatske Komisije za vojna pitanja, traže postepeno povlačenje američkih trupa.

CARL LEVIN: Nadam se da ćemo sada sastaviti dvopartijsku većinu u Zastupničkom domu i Senatu da izvrši pritisak na administraiju da otpočne sa postepenim pregrupiranjem američkih snaga, i to nakon četiri do šest mjeseci po predsjednikovom proglasu.

Još je teško reći može li dvopartijska vanjska politika biti iskovana.

Odnos prema neprijateljskim režimima, kao što su Sjeverna Koreja i Iran jedno je od pitanja za koje se vjeruje da će ga Demokrati otvoriti. Zastupnik u Kongresu Tom Lantos, budući čelnik Odbora za medjunarodne odnose, snažno zastupa dijalog sa zemljama sa kojima se Sjedinjene države ne slažu. I uvaženi član Demokrata, zastupnik Jim McGovern, je potvrdio ovo vidjenje. On je za Glas Amerike rekao da bi Washington trebao komunicirati s protivnicima poput Irana.

JIM McGOVERN: Mislim da nema ništa loše u razgovorima. Neki kažu da ne treba govoriti s Iranom, ili Libijom, jer su neprijatelji. Upravo suprotno - treba da govorite s vašim protivnicima, ponekad više nego što treba da govorite s vašim prijateljima.

Demokrate takodjer traže da se održi kongresno saslušanje kako bi se istražila valjanost politike administracije, posebno u Iraku.

Medjutim, republikanski zastupnik Jim Kolbe napominje da bi ovo moglo ugroziti pomak prema dvostranačkoj vanjskoj politici.

Očigledno je da će rat u Iraku biti glavno pitanje koje dominira američkom vanjskom politikom. I Demokrate i Republikanci, uključujući predsjednika, zato čekaju s nestrpljenjem izvještaj dvostranačke Komisije Baker-Hamilton da predloži novu strategiju.

XS
SM
MD
LG