Linkovi

Schilling - Dayton će biti zamijenjen s novim ustavom


U ovom trenutku je dosta stvari na međunarodnoj sceni vezano za BiH: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Partnerstvo za mir, izvještaj Evropske unije, pitanje policijske reforme, suradnje s Hagom, te Kosovo, koje nema veze s Bosnom i Hercegovinom, ali će utjecati na čitav region, što je karta na koju snažno igra Republika Srpska, kaže u nastavku razgovora za Glas Amerike visoki predstavnik Christian Schwartz Schilling koji se protekle sedmice sastao sa američkim zvaničnicima i zvaničnicim Svjetske banke u Washingtonu. S gospodinom Schillingom razgovarala Amra Alirejsović.

Visoki predstavnik za BiH naglašava da mu je američka strana naglasila da snažno podržava napore OHR-a da se ovlasti nad zemljom daju domaćim političarima, institucijama, te da vjeruje da je pravo vrijeme za to. Oni također, kaže gospodin Schwartz Schilling, znaju da RS dobija negativne poene zbog bojkotiranja reformskih zakona, kao što je policijska reforma i zbog toga su zabrinuti.

Složili smo se da to moramo dobro i pažljivo razmotriti na zadnjem sastanku PIC-a u februaru naredne godine, prije našeg odlaska. I mi i oni istražujemo tu situaciju i mislim da ćemo na kraju postići dogovor, jer su nam Sjedinjene Države veoma važan partner kada je u pitanju BiH, kaže visoki predstavnik.

Daniel Fried mi je u State Departmentu jasno naglasio da postoji dalja uključenost Sjedinjenih Država i da one neće otići. Ja stoga isto naglašavam bosanskoj strani da i Evropa nastavlja biti uključena u Bosni na njenom putu ka EU. Shvatam da postoji zabrinutost da međunarodna zajednica odlazi, ali realnost je da je međunarodna zajednica predana i da će biti predana pomoći toj zemlji. Sada moramo pažljivo vidjeti koje naredne korake moramo poduzeti kako bi BiH doveli na pravi put, a to znači zamjeniti takozvani protektorat za suverenu državu na putu ka evro-atlatnskim integracijama, kaže visoki predstavnik.

On naglašava da je, ako dođe do prijetnje dugoročnoj stabilnosti, Dejtonu, ili suradnji s Hagom, spreman iskoristiti svoje bonske ovlasti, što se, kako kaže ogleda u njegovoj prijetnji premijeru Dodiku i njegovoj retorici o referendumu u RS-u nakon nezavisnosti Crne Gore. Upitali smo ga kako vidi Bosnu nakon svog odlaska:

Dejton će biti zamijenjen s novim ustavom, jer je Dejton samo zaustavio rat i između ostalih su ga stvorili Milošević i Tuđman, koji su održali mnoge telefonske razgovore o tome kako podijeliti Bosnu. Konačnu procjenu o zatvaranju OHR-a ćemo dati u februaru i vidjeti da li situacija obećava da je Bosna na pravom putu ka Evropi. Iako je tek novembar, mogu ipak reći da mnoge stvari nisu onakve kakve smo zamišljali i to ćemo im morati reći. Mnogi zakoni nisu usvojeni, policijska reforma nije odrađena, kao ni ustavna, i nismo sigurni šta će se desiti sada nakon formiranja koalicija i vlade. Vidimo blokiranje mnogih tih stvari, kao i ambiciozne poteze RS-a koji nisu u skladu s vizijom jedinstvene države BiH i Evrope, i tranzicije s OHR-a ka Evropi. Ja ću ostati u BiH kao specijalni predstavnik EU, ali bez bonskih ovlasti. Mnogi u Bosni smatraju da su one potrebne jer lokalni političari nisu sposobni da preuzmu ovlasti. Ali ja nisam tako pesimističan. Neki političari su voljni poduzeti korake više nego to narod vjeruje, ali ima i nekih političara koji možda imaju konkretne druge ciljeve. Stoga moramo biti pažljivi i vidjeti da iza toga ne postoji neki drugi program koji nije u skladu s Dejtonom, kaže Christian Schwarz Schilling.

On nalgašava da je imao konstruktivne razgovore sa Nebojšom Radmanovićem koji ga je uvjerio da predstavlja BiH kao jedinstvenu zemlju, a ne Republiku Srpsku. Silajdžića znam dugo vremena i vidjećemo šta će on uraditi. A glasine da će Komšić dobivati direktive iz Zagreba nisu tačne--ja sam imao veoma dobre razgovore sa premijerom Sanaderom koji sasvim jasno naglašava da nikakve direktive ne idu iz Zagreba u pravcu BiH, kaže za Glas Amerike visoki predstavnik.

Za kraj smo ga upitali nešto što mnogi žele čuti--da li su tačne priče da se odriče svoje mjesečne plate u humanitarne svrhe.

To nije istina. Ja sam uvijek dosta davao u humanitarne svrhe, bez obzira da li sam primao platu ili ne, ali te dvije stvari jasno razdvajam. Ja sam 10 godina bio medijator u toj zemlji bez ikakve plate. Sada dobijam platu i uzimam je. Tako imam nadoknadu za mnoge dosadašnje gubitke. Ipak i dalje imam mogućnosti da dajem fondaciji koju sam osnovao, kao i drugim fondacijama, i sretan sam zbog toga. Ali ne vidim nikakav razlog zbog kojeg ne bih uzimao novac kojeg je dobijao i svaki drugi visoki predstavnik, kaže Christian Schwartz Schilling.

XS
SM
MD
LG