Linkovi

Dan važnih odluka za američki narod


Demokrati se nadaju da će danas, prvi put, nakon 12 godina, dobiti većinu u Zastupničkom domu. Većina ispitivanja javnosti pokazala su da će Demokrati lako osvojiti dodatnih 15 sjedišta i ostvariti većinu medju ukupno 435 zastupnika. Medjutim, utrka za Senat je mnogo tješnja, posebno u državama Tennessee, New Jersey, Virginia i Missouri. Demokratama treba 6 senatorskih mjesta više nego ih trenutno drže da bi preuzeli većinu.
Inače, pored Iraka, današnji izbori su velikim dijelom referendum o predsjedniku Bushu i veliki test pred predsjedničke izbore 2008.

Biračka mjesta su jutros prvo otvorena na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Medju prvim glasačima bili su i političari. U New Yorku gradonačelnik Michael Bloomberg, senatorica Hillary Clinton, i bivši predsjednik Bill Clinton. U Virginiji, George Allen koji je kandidat Republikanaca za novi mandat senatora ohrabrivao je jutros birače, pozivajući ih na pobjedu u tim Republikanaca.

Sat kasnije, glasači su počeli izlaziti na birališta u centralnim saveznim državama. Medju njima i predsjednik Bush, koji je glasao u rodnom Crawfordu u Texasu.

Predsjednik George Bush:
Mi živimo u slobodnom društvu, i naša je vlada dobra onoliko koliko su naši ljudi spremni da u njoj učestvuju. Prema tome, bez obzira za koju ste partiju, ili niste ni za jednu partiju, izvršite svoju dužnost i glasajte, neka se čuje vaš glas.

Analitičari kažu da mnogi Amerikanci upravo to i rade, glasaju kako bi protestirali protiv rata u Iraku, protiv administracije predsjednika Busha i Republikanskog Kongresa.

Thelma Smith u Alexandriji u Virginiji kaže da glasa za promjene.

Thelma Smith, glasačica
Republikanci svakako nemaju plan. Već duže on ide na jug...Mislim da će novi plan imati više izgleda od ovog koji stalno ide nadole.

Ukoliko dovoljno glasača danas izraze slična osjećanja Republikanci mogu izgubiti kontrolu oba doma Kongresa. Medjutim, istraživanja neposredno pred glasanje su ukazivala da su Republikanci smanjili vodjstvo Demokrata izraženo većim dijelom kampanje.

Mnogi kažu da Republikanci mogu bolje voditi rat protiv terorizma. Glasač u Virginiji Dennis Bakus kaže da je to za njega ključno pitanje.

Dennis Bakus, birač iz Virginije
Mislim da je Amerika izložena velikoj prijetnji što mnogi ne shvataju. Mislim da je to prijetnja koja za dugo neće nestati i moramo toga biti svjesni.

Politički analitičari kažu da u tijesnim utrkama, kave su utrke za senatore u državama Tennessee, Virginia, Maryland, Missouri i Montana, pobjednika lako može odlučiti čijih će birača više izaći na izbore.

Bez obzira ko pobjedi, predsjednik Bush ostaje u Bijeloj kući još dvije godine. Profesor politike na Univerzitetu George Washington, Dennis Johnson kaže da je malo izgleda da se promjeni politika Washingtona.

Profesor Dennis Johnson, Univerzitet George Washington
Ako Demokrati preuzmu kontrolu, i Demokrati hoće donijeti ključne zakone – ako žele istraživati predsjednika, ako žele druge stvari, trebaju se podsjetiti da predsjednik ima pravo veta. I svaki put kada predsjednik stavi veto na neki zakon, on ide nazad u Kongres i potrebna je dvotrećinska većina da se predsjednički veto poništi, a iskreno mislim da Demokrati nemaju toliku većinu.

To su neka predvidjanja analitičara, a konačnu riječ imaju birači. Rezultati će se u nekim državama znati još večeras, ali u cjelini ne tako brzo.
Može proteći više dana, čak i sedmica do konačnih rezultata i prebrojavanja glasova. Problem su glasovi birača u odsustvu i takozvani privremeni glasovi. Veliki broj glasača nisu na glasačkim spiskovima na mjestima gdje glasaju, neki od njih nemaju valjanu dokumentaciju, ali glasaju i treba vremena da se oni provjere. Na primjer, na izborima 2004. u saveznoj državi Washington na konačne rezultate za izbor guvernera čekalo se više od osam sedmica uglavnom zbog tih provizornih, ili privremenih glasova birača. Njih inače nije malo, 2004. godine ih je bilo 1,2 miliona.

Ako se desi da demokate pobjede u Zastupničkom domu, biće to istorijski događaj, zbog toga što bi u tom slučaju zastupnica Nancy Pelosi, po prvi puta u povijesti, bila predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa - dakle, treći čovjek na vlasti u Americi!


XS
SM
MD
LG