Linkovi

Terapija prinudnog izazivanja pokreta


Oko polovine ljudi koji su dozivjeli moždani udar ostane onesposobljeno. Neki od njih izgube sposobnost korištenja ruku. Međutim, novo istraživanje je pokazalo jednu vrstu terapije koja je uspješnija u ponovnom uspostavljanja funkcije ruka od konvencionalne terapije koja se prepisuje većini pacijenata koji su doživjeli moždani udar. Izvještava Carol Pearson.

Spremno, stavljen, kreni. To je terapija prinudnog izazivanja pokreta. Nakon moždanog udara, pacijeni česato pokušavaju da koriste svoju slabiju ruku. Ali, mnogi prestanu pokušavati jer je to tako teško.

Prinudna terapija, prisilila je pacijente poput Steve Statona da koriste svoju slabiju ruku tako što na zdravoj ruci imaju rukavicu.

STEVE STATON: Prinudna terapija sa bokserskom rukavicom je vizuelni fizički podsjetnik da koristim i manje funkcionalnu ruku.

Rezultat istraživanja o prinudnoj terapiji objavljen je u magazinu Američkog medicinskog udruženja.

Doktor Steven Wolf sa univerziteta Emory je jedan od autora istraživanja.

STEVEN WOLF: Mi smo uvjereni da je ovo istraživanje opravdalo korištenje terapije prisilnog ograničenja kao proceduru liječenja, kako na klinici tako i kod kuće.

Doktor Wolf i njegove kolege su proučavali više od 200 pacijenata koji su imali neznatnu pokretljivost u jednoj ruci. Polovini pacijenata bila je pružena rutinska njega. Druga polovina je bila podvrgnuta terapiji prisilnog ograničenja.

DOKOR STEVEN WOLF: Ustanovili smo da je za 24 procenta došlo do napretka u kvantitetu aktivnosti kod 30 različitih zaduženja kod pacijenata koji su bili podvrgnuti ovoj terapiji i do 65 procenata poboljšanja u kvaliteti pokreta.

Tako pacijenti koji su bili podvrgnuti terapiji mogu svojom slabom rukom stvari uraditi brze i lakše.

Theodore Augustis je preživjeo moždani udar.

THEODORE AUGUSTIS: Ako ste imali moždani udar i ako imate osjećaj u ruci, ako je ne koristite, izgubićete je.

Istraživanje je pokazalo da je on u pravu.

XS
SM
MD
LG