Linkovi

Amerika pred izbore - Strah od zloupotreba elektronskog glasanja


Do kongresnih izbora u Sjedinjenim državama je ostalo još samo nekoliko dana, i preko trećine glasove će biti dato elektronskim putem. Zbog toga su mnogi zabrinuti zbog mogućih prevara, nefunkcioniranja mašina i ponavljanja problema iz proteklih izbora. Pripremila Paula Sisca.

Dok se birači spremaju za glasanje 7 novembra, kandidati užurbano provode kampanje. Amerikanci su trenutno bombardirani s istraživanjima, debatama i političkim reklamiranjima.

TV reklame, pozitivne ili negativne, su regularan dio američkih izbora, upravo kao govori, rukovanja i odobravanja. A na glasačkim mjestima, to su sve više i elektronske glasačke mašine. Oko trećine glasača će ih koristiti u ovim izborima. Problemi s tradicionalnim glasačkim listićima, kao oni iz predsjedničkih izbora 2000-te, su doveli do uvođenja elektronskih glasačkih mašina. I njihova se upotreba stalno povećavala nakon uvođenja 2002. godine

Elektronsko glasanje bi trebalo riješiti te probleme i čitav proces učiniti lakšim, bržim i demokratičnijim. Ali i s mašinama dolazi do problema. Na univerzitetu Princeton, profesor Edward Felton se koristi isceniranjem izbora, kako bi pokazao kako bi uvođenje mašina moglo lako i dramatično izmijeniti rezultate.

Mnoge savezne države ne zahtijevaju dokumentovan dosije od mašina, što prebrojavanje čini sporim i gotovo nemogućim. Drugi problemi u nedavnim izborima su uključivali pogrešno prebrojavanje, zamrznute mašine, i kartice memorije koje su nedostajale.

Kompanija Diebold Incprporated, najveći proizvođač glasačkih mašina, navodi da su problemi riješeni.

Direktor marketinga Mark Radke kaže:

”U ovom slučaju, samo pritisak pored imena osobe na glasačkom listu dozvoljava mi da glasam za određenu osobu i ne dozvoljava mi da više puta glasam, kaže gospodin Radke.

Svi se međutim ne slažu. Konsultant iz Cyber Securityha Stephen Spoonamore kaže:

”Nema elektronskog sistema u svijetu u koji se ne može upasti, kaže on.“

Usljed toga ovaj kandidat govori glasačima svoje savezne države da se koriste glasanjem u odsustvu, a mnogi vjeruju da je integritet elektronskog sistema glasanja pitanje i za ove izbore.

Republikanski guverner Marylanda Robert Ehrlich toliko je zabrinut da je birače pozvao da glasuju pismenim putem rezerviranim za glasače koji na dan izbora neće biti na području svojih izbornih jedinica.

Nakon izbornog debakla na Floridi, 2000. godine, Kongres je osnovao posebno izborno tijelo. Međutim, predsjedatelj tog tijela u kolovozu je dao ostavku uz obrazloženje da zakonodavci nikada nisu bili ozbiljni po pitanju izborne reforme te da se požurilo s uvođenjem kompjutoriziranih izbornih strojeva.

XS
SM
MD
LG