Linkovi

Sudovi u Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu su prvi izbor ako se zatvori Haški tribunal


U Washigntonskom Centru za strateške i međunarodne studije u Washigntonu je održana panel diskusija na temu Međunarodna pravda: šta ona može postići?, na kojoj su govorili šef tužiteljstva tribunala za Ruandu Stephen Rapp i bivši šef tužiteljstva u haškom tribunalu i registrar suda BiH, Michael Johnson.

Tribunali za ratne zločine počinjene u Ruandi i na području bivše Jugoslavije su praktično započeli sistem međunarodne pravde u novijoj istoriji, s kojim su i lideri zemalja svijeta dobili poruku da ne mogu ostati imuni ako pocine zlocin. Michael Johnson, donedavno registrar suda BiH,ističe da su sudovi u BiH dobar primjer jer su postigli izvanredan napredak, te da će ta činjenica dovesti BiH u EU jer su to upravo međunarodna očekivanja koja se moraju ispuniti. On ipak priznaje da je pitanje dvojnog državljanstva i dalje veliki problem, ali da tužitelji iz Beograda, Zagreba i Sarajeva rade na njegovom prevazilaženju, te da bi se za dugoročnije rješevanje tog pitanja najvjerovatnije trebao mijenjati ustav.

Prvi izbor za jurisdikciju, ukoliko Hag zatvori svoja vrata prije nego se uhapse bilo koji od preostalih odbjeglih optuženika, su sudovi u Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu, ukoliko su priznati da udovoljavaju međunarodnim standardima. Međuanrodna zajednica bi trebala imati povjerenja da se ti slučajevi tamo mogu procesuirati. Vjerujem da bi sud BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, mogao suditi u bilo kojem slučaju vezanom za rat u BiH. Državni sud BiH je potvrđen kao kompetentan po pitanju udovoljavanja međunarodnim standardima poštenog i pravovremenog suđenja. Stoga bi kao takav trebao imati poštovanje i podršku i naroda BiH i međunarodne zajednice i susjednih jurisdikcija u Srbiji, Crnog Gori i Hrvatskoj. Haški tribunal je institucija koja je služila svijetu i Balkanu jako dobro, ali će se zatvoriti u narednih 5-6 godina i upravo zato je međunarodna zajednica toliko mnogo investirala u Beograd i osobito Sarajevo—ti sudovi su kompetentni i trebalo bi ih podržati. Istovremeno je veoma teško shvatiti kako čovjek s takvom reputacijom kao što je Ratko Mladić može 10 godina biti odbjegao u zemlji koja je civilizirana i kulturna kao Srbija. Također je teško shvatiti i kako se Karađić može kriti u istom regionu. To je neobjašnjivo. Sve dok oni žive među narodom tog regiona, narod će morati patiti zbog posljedica, jer nema objašnjenja zašto bi oni imali pravo živjeti u Srbiji, Crnog Gori ili Republici Srpskoj. Da sam ja građanin tih regiona, ja ne bi želio da oni žive u mojoj blizini. Zahtijevao bih da ih moja vlada preda sudu, kaže Michael Johnson.

XS
SM
MD
LG