Linkovi

Problem korupcije i organiziranog kriminala na Balkanu


Problem korupcije i organiziranog kriminala na Balkanu za Glas Amerike komentira Michael Mozur, zamjenik specijalnog koordinatora Pakta stabilnosti. Upitali smo ga dokle je stigao Balkan kada je u pitanju borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i šta zemlje regiona trebaju učiniti kako bi taj proces učinile uspješnijim.

MOZUR: Mislim da je u ta dva polja postignut uspjeh, i smatram da je EU učinila primitak Bugarske i Rumunije ovisnim o napretku i u tim poljima. EU je zadovoljna nivoom postignutog napretka u te dvije zemlje, ali je također i signalizirala potrebu da se učini više i to na konsistentan način. Što se ostalih zemalja u regionu tiče, one su shvatile ovakvu poruku. Političku kulturu je teško promijeniti u mnogim zemljama, odnosno u bilo kojoj zemlji i za sve to će trebati vremena, dobar zakonodavni sistem, nezavisan pravni sistem, sudski resursi, te zakonske odrednice u provođenju zakona, osobito u smislu zaštite svjedoka. Nažalost, mnoge od zemalja regiona su male i veoma je teško svjedocima pružiti zaštitu koja im je potrebna, a svi znamo koliko nasilan može biti organizirani kriminal.

Što se tiče korupcije, radi se o pitanju kulture i transparentnosti. U okviru Pakta stabilnosti mi uveliko promoviramo koncept otvorene vlade, između ostalog i putem posredovanja, kako bi, na primjer, novinari mogli pratiti poslovanja koja uključuju javni novac, i kako bi mogli znati ko obavlja kakvu vrstu poslovanja na kakvoj osnovi, i slično. U tom regionu na putu je kulturna promjena, i tu već imamo zemlje-primjere, kao što su Rumunija i Bugarska, ali sigurno je da će za to trebati vremena. Slučajevi koji se tiču osoba koje krše zakon moraju biti obznanjeni javnosti, ali u isto vrijeme morate poštovati i vladavinu zakona, jer je tužiteljstvo veoma komplicirana stvar, kaže Michael Mozur.

VOA: Upitali smo ga koliko je regionalna suradnja važna u postizanju tog cilja.

MOZUR: Mislim da je važna, ali naglašavam da se radi o malim zemljama. Tu organizirani kriminal kontrolira mnoge stvari--krijumčarenje, trgovinu ljudima, odnosno one stvari koje prelaze preko granica. Tako čitav problem organiziranog kriminala dobija jednu regionalnu dimenziju. U isto vrijeme, tu se veže i pitanje potjere za bjeguncima preko granica, kao i zajedničkih istraga. Veoma je važno da sudovi i tužiteljstvo jedne zemlje, koji pokreću slučaj protiv jedne osobe, surađuju u prikupljanju dokaza u drugoj zemlji, dokaza relevantnih za taj slučaj. Tu je dakle čitava mreža razloga iz kojih regionalna suradnja može podržati učinkovit napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kaže Michael Mozur.

On naglašava da je sada pitanje na koji način i na kojoj osnovi će zemlje prihvatiti plan regionalne suradnje. Kao dobar primjer, on navodi skandinavske zemlje, od kojih neke nisu ili jesu članice NATO saveza ili EU, i koje već 50 godina rješavaju probleme koje su za njih od regionalne važnosti. Jugoistočna Evropa nije nimalo drugačija, i nadam se da će za 50 godina oni proslaviti 5 decenija zajedničke suradnje. Došlo je vrijeme da zemlje tog područja preuzmu vlasništvo nad vlastitom budućnosti na osnovu regionalne suradnje, kako bi kasnije mogli biti spremni surađivati i šire, u NATO savezu i EU, naglašava na kraju Michael Mozur, iz Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG