Linkovi

Sjedinjene Države razočarane UN-ovom agencijom za ljudska prava


Visoki zvaničnik američkog State Departmenta nedavno je izjavio da su dosadašnji rad i aktivnosti Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava razočaravajuća i čak pristrasna. Vijeće, uspostavljeno početkom ove godine umjesto Komisije za ljudska prava, sada je izloženo kritici koja upravo danas, na Dan Ujedinjenih naroda, skreće pažnju na rad tog tijela svjetske organizacije.

Kofi Annan, generalni sekretar UN, u vrijeme formiranja Vijeća, prije manje od godinu dana , je rekao:

Annan: Vjerujem da su svi članovi Vijeća svjesni nada vezanih za njihov rad i da su riješeni da ne iznevjere te nade.

To se ipak desilo, posebno kada su u pitanju Sjedinjene države. Mark Lagon, visoki zvaničnik State Departmenta kaže:

Lagon :
Do sada, rad Vijeća za ljudska prava je razočaravajući. I na redovnim i na varednim zasjedanjima sadašnji članovi Vijeća bavili su se samo Izraelom, a ne niti jednim drugim važnim pitanjem ljudskih prava.

U nedavnom uredničkom komentaru Washington Posta rad Vijeća ocijenjen je "smiješnim" i mnogo lošijim nego rad prethodne Komisije UN za ljudska prava. Komisija je bila ostro kritikovana zbog ne-suprotstavljanja i ne-osuđivanja nepoštivanja ljudkih prava u ne-demokratskim državama. Prema riječima gospodina Lagona, malo toga se promijenilo.

Lagon: Sustina ženevskog aparatusa za ljudska prava nije unapređena. I u novom Vijeću, kojim je zamijenjena Komisija, postoji većina koja želi spriječiti razmatranje određenih slučajeva.

To primjera radi, slučajevi Bjelorusije, Burme, Uzbekistana. Do sada Vijće nije reagiralo na zbivanja u Darfuru gdje sudanske pro-vladine snage vrše brojne zločine nad domorocima-Afrikancima.
Umjesto toga, 47-člano Vijeće pažnju je usmjerilo na rezoluciju kojom se osuđuje Izrael. Sjedinjene države nisu članica Vijeća, već samo posmatrač, i to je možda razlog očiglednog propuštanja djelovanja u slučajevima očitog i notornog kršenja ljudskih prava - smatra analitičar Linda Jamieson.

Linda Jamieson, analitičar Centra za strateške i međunarodne studije, Washington:

Sjedinjene države su bile vrlo kritične prema Komisiji i uveliko se nadale dobrom radu Vijeća. Odlučili smo da ne budemo zemlja članica i to je vrlo razočavarajuće. S jedne strane, ne možemo osuđivati rad vijeća kada smo, s druge strane, izabrali da ne budemo aktivan, vodeći član.

Gospodin Lagon tvrdi da su Sjedinjene državne aktivne unatoč posmatračkoj ulozi i upozorava da Washington gubi strpljene radom Vijeća.

Mark Lagon, pomoćnik državnog sekretara za rad međunarodnih organizacija

Na slijedećem zasjedanju Vijeća za ljudska prava krajem novembra i početkom decembra da li je Vijeće spremno da mijenja suštinu rada. Ako se pokaže da Vijeće u sadašnjem sastavu nije u stanju značajno doprinosti promociji i zaštiti ljudskih moguće je da zaključimo da nema smisla da budemo angazirani u tom tijelu.

S druge strane, mnogi kažu Vijeću treba više vremena, pozitivnog odnosa i punog učešća nevladinih organizacija, poput Human Rights Watcha.

Linda Jamieson, analitičar centra za strateške i međunarodne studije, Washington:
Ne bi trebali pisati nekrolog Vijeću. Ono što trebamo reći - Vijeće ima ogromnu obavezu. Od njegovog formiranja nije protekla ni godina dana. Za sada upozorenja i kritike na rad Vijeća stižu iz nevladinih organizacija i nekih zemalja.

Ipak, vrijeme za koje bi Vijeće UN za ljudska prava trebalo pokazati da li je u stanju odgovoriti povjerenim i očekivanim obavezama polako ističe.

XS
SM
MD
LG