Linkovi

BiH mora dobiti priliku da se emancipira


Ivo Sanader, premijer Hrvatske je jutros, tokom svoga obraćanja u Odjelu za napredne medjunarodne studije pri Univerzitetu Johns Hopkins, govorio o hrvatsko-bh odnosima. Obraćanje gospodina Sanadera bilo je nazvano: Hrvatska kao mašina za promjene - EU, Sjedinjene Države, NATO i rat protiv Terora.

Novinar Glasa Amerike Berry Wood je gospodina Sanadera izmedju ostaloga upitao da prokomentira činjenicu da su BH Hrvati bili masovno protiv Ustavnih reformi u BIH - koje su potom i propale, zatim da prokomentira stanje izmedju Bošnjaka i Hrvata u Mostaru, kao i uopće ulogu Hrvata u BiH u odnosu na Republiku Hrvatsku.

Na pitanje Kako Hrvatska može pomoći da se ovi problemi riješe i BiH postane funkcionalna država, gospodin Sanader je odgovorio:

SANADER: Mislim da je pitanje koje ste postavili, pored Kosova, jedno od najvažnijih za taj region. Prvo želim reći da prava svakoga ko je Hrvatski državljanin, ili je dobio hrvatsko državljanstvo, potiče iz hrvatskoga Ustava, kao i u svakoj demokratskoj zemlji. Kada se njemački, ili američki gradjanin, vi imate pravo glasati na američkim ili njemačkim izborima. Dakle, ne možemo uvesti dva različita tipa državljanstva i ko god ima hrvatsko državljanstvo, ima pravo glasa. To je slučaj i sa Italijom, jednom od vodećih zemalja u Evropi, članicom G8, to je slučaj u Izraelu, u Portugalu, Poljskoj - svaka zemlja koja ima veliku dijasporu. Hrvatska ima veliku dijasporu, kažemo - još jednu Hrvatsku u inozemstvu. Dakle gdje god da je hrvatski gradjanin - u Argeniti ili u Bosni, on ima prava hrvatskog gradjanina.

Nadalje, to što ste rekli o Mostaru je tačno. Mi ćemo uraditi ono što možemo, ali mi smo samo susjedna država. Mi poštujemo BiH kao cjelovitu, suverenu državu; naša granica sa BiH je duga, možda jedna od najdužih u Evropi. Istina je da je posao u BiH nedovršen, ali takav status, siguran sam, ne može zauvijek ostati nedovršen. Tamo je odličan visoki predstvanik. Ja osobno vjerujem da BiH mora dobiti priliku da se emancipira, što znači da političke vodje sva tri naroda trebaju dobiti šansu da sjede zajedno i razgovoraju i donesu odluke, prvenstveno o reformi Ustava. Moram naglasiti da se medjutim, reforma Ustava ne može usvojiti dva glasa nasuprot jednom. Jedina zdrava osnova za dobru budućnost BiH je konsensus sva tri glasa za promjenu Ustava ; ako se ne mogu složiti, onda je nužno nastaviti razgovarati, uz pomoć medjunarodne zajednice da se konačno nadje rješenje. Medjutim, nametnuti rješenje i jednom od tri naroda u BiH jednostavno nije pravo. I to će biti hrvatsko stajalište u odnosu na to pitanje: dakle autonomna, suverena Bosna i Hercegovina, bez podjela, bez referenduma Republike Srpske, sva tri naroda zajedno, da sjede i razgovaraju, da im se da šansa da se emancipiraju, da povedu BiH u budućnost bez patronizacije izvana. Hrvatska ovo svoje stajalište smatra objektvinim, a siguran sam da takvo stajalište s nama dijele Amerika i Evropska Unija. Uostalom, ne možemo dozvoliti situaciju gdje će i u narednih 20 godina Visoki Predstavnik vladati zemljom, a strane trupe biti rasporedjene na terenu. To nije prihvatljivo, a ponavljam, jedini način da se to izbjegne je konsensus sva tri naroda.

XS
SM
MD
LG