Linkovi

Sve veća korupcija u istočnoj i centralnoj Evropi


U washingtonskom centru Woodrow Wilson ove sedmice je održano predavanje pod nazivom Sve veća korupcija u istočnoj i centralnoj Evropi: uloga međunarodnih organizacija. Svoje istraživanje o toj temi je predstavio Alexandru Grigorescu, asistent profesora u odjelu za političke studije na univerzitetu Loyola u Čikagu. Predavanje pratila Amra Alirejsović.

Pojava korupcije se obično veže za nedostatak ekonomskog rasta i razvoja, te nedostatak ili nizak nivo stranih investiranja, a tu su i faktori kao što su nejednakost i siromaštvo. Nedavni argument koji objašnjava pojavu korupcije u određenim zemljama je i prijetnja opstanku novih demokracija, navodi Alexandru Grigorescu.
On naglašava da su u centralnoj i istočnoj Evropi zabilježeni primjeri gdje su političari morali sići s položaja zbog navoda o korupciji, te da u tom regionu postoje grupe koje su još uvjek nostalgične prema autoritarnim vremenima.

Gospodin Grigorescu, međutim, iznosi interesantnu tezu, a to je da postoji veliki razdor između korupcija i poimanja korupcije od strane javnosti, odnosno da javnost ili smatra da je korupcija mnogo veća nego što jeste,ili da smatra da u drugim dijelovima regiona ima mnogo više korupcije nego što to stvarno jeste.

On naglašava da je korupciju teško mjeriti, te da u čitavom problemu mediji imaju veliku ulogu. Korupcija je, kaže gospodin Grigorescu, u velikoj mjeri tajnovita i jedina mjerila korupcije su ona koja se dobivaju od organizacija kao što su Svjetska banka i Transparency International.
S krajem 90-tih godina u zemljama centralne i istočne Evrope se počelo više govoriti o korupciji, navodi Alexandru Grigorescu i navodi da razlozi za to mogu biti sljedeći: zbog toga jer je pitanje korupcije postalo istaknutije u cijelom svijetu, jer je nivo korupcije povećan, zbog toga što je povećana sloboda štampe, a to pitanje bi se moglo povezati i s procesom privatizacije, smatra gospodin Grigorescu.

Među međunarodnim organizacijama s programima za borbu protiv korupcije su Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond,Vijeće Evrope, OSCE, UNESCO, Interpol, od koji je EU ipak najefikasnija organizacija koja se bori protiv korupcije u istočnoj i centralnoj Evropi. Stoga bi članstvo ili moguće članstvo zemalja iz centralne Evrope, koje čekaju u redu za EU, trebalo izmijeniti nivo i transparentnost po pitanju korupcije u tim zemljama, jer su uvjeti za ulazak u uniju evropskih zemalja dobro poznati, naglašava na kraju Alexandru Grigorescu.

XS
SM
MD
LG