Linkovi

Balkan je bolan podsjetnik šta se može desiti u Iraku


Jedan od najubjedljivijih argumenata zbog čega Sjedinjene Države ne mogu napustiti Irak je da bi prerano povlačenje američkih snaga vjerovatno izazvalo građanski rat i etničko čišćenje u toj mjeri da bi dešavanja na Balkanu učinila bljedunjavim. Svako onaj ko se sjeća ljudske tragedije tokom ratova na Balkanu, tokom raspada bivše Jugoslavije, ustanovit će da je ovaj argument dovoljno ubjedljiv. Ovo je protekle sedmice u washingtonskim dnevnim novinama The Washington Timesu, u editorijalu, napisala Helle Dale, direktorica Allison centra za američku vanjsku politiku pri fondaciji Heritage.

Ragovarao Bojan Klima.

Amerikanci mogu vratiti vojnike kući, ali će ljudi koji ostaju živjeti u toj zemlji trpjeti stvarne i užasne posljedice. Ukoliko nam treba podsjetnik, o Balkanu se ponovo govori u medijima, te se još uvijek traga za rješenjem etničkih problema koji opsjedaju region.

Sa Srbijom, koja se suočava sa rokom psotavljenim od strane Sjedinejnih Država do kraja godine, je potrebno riješiti status Kosova. Izbori u BiH su se fokusirali na budućnost Republike Srpske, koja je dio BiH, a koja bi voljela da to ne bude.

Gospođa Dale za Glas Amerike komentira rezultate izbora u BiH.

DALE: Mislili smo da smo 1995. godine Daytonskim mirovnim sporauzmom riješili stanje u BiH, međutim, mi smo u stvari stvorili zemlju koja se pocijepala na dvoje. Borbe su zaustavljene i to je dobro. Međutim, jasno je da dva dijela BiH baš udobno ne koegzisitiraju, dijelom zbog toga što Republika Srpska želi napustiti zajednicu. Građani Federacije BiH su izabrali Harisa Silajdžića, bivšeg ministra vanjskih poslova BiH, koji vjeruje u etničku intergraciju. Ja bih voljela vidjeti etnički uvezanu BiH koja se kreće naprijed, ali ne mislim da je to realno u ovom trenutku. Međutim, smatram da će to biti mogućno u godinama koje dolaze, možda ne sada. Ali je jasno da se radi o situaciji za koju nije pronađeno rješenje. Na nesreću, EU govori o zatvaranju svog ureda u 2007. godini. Možda oni to mogu uraditi, ali mislim da ne možemo dozvoliti povlačenje trupa iz tog područja.

VOA: U redovitoj kolumni u The Washington Postu, Halle Dale kaže da su izbori u BiH snažan podsjetnik na niz vizija po pitanju budućnost regiona u vrijeme kada su u novom predsjendištvu izabrana tri lidera sa potpuno suprotnim stajalištima. Dok se s jedne strane Haris Silajdžić zalaže za jedisntvenu BiH, njegov srpski kolega Milorad Dodik je objavio da je neovisnot već autonomnog srpskog dijela BiH opcija koja je još uvijek na stolu. Kako bi situaciju učinio kompliciranijom, on je zaprijetio da će budućnost BiH povezati sa samom Srbijom, u kojoj Kosovo zahtijeva neovinsot. Ukoliko vam izgleda da se radi o beznadežnoj zapetljanoj etničkoj mreži, ne radi se o slučajnosti. To me podsjeća na komentare britanskog lorda Palmerstona u odnosu na region Schleswig-Holstein za koji su se borili Prusija i Danska u 19 vijeku. On je tada kazao: Samo tri čovjeka razumiju situaciju u regionu Schleswig-Holstein, jedna je umro, jedan je poludio, a ja sam zaboravio. Ukoliko postoji bilo koja lekcija sa Balkan koja se može primjeniti na Irak, to je strpljenje i važnost ispravnih dogovora oko usvajanja Ustav.

XS
SM
MD
LG