Linkovi

Priebe - Neki elementi u Daytonskom ustavu su zapreka za BiH


Danas je ovdje u Washingtonu u Centru za strateške i međunarodne studije održan drugi dio Konferencije o ulaganjima u jugoistočnu Europu na kojoj je govorio Reinhardt Priebe. Skup je pratila Mirela Bruk koja je na kratko imala priliku razgovarati sa gospodinom Pribeom. Na pitanje u kojoj su fazi razgovori sa BH liderima o Sporauzmu o stabilizaciji i pridruživanju, gospdoin Priebe je odgovorio.

Dosta smo uznapredovali u razgovorima. Kao što znate, pregovore smo počeli prošle jeseni i imamo raspored koji traje godinu dana i sve se odvija po planu. Također smo jasno naznačili bh vlastima da, kako bismo okončali sporazum, trebamo vidjeti određen napredak po pitanju različitih reformi, kao što je reforma policije, koja je zakazala prošlog mjeseca, pa se to vrijeme treba nadoknaditi.

On kaže da je policijska reforma najvažnije pitanje, dok od ostalih prepreka istie.

Mi također insistiramo na reformi javnog informisanja i poptunoj suradnji sa Haškim tribunalom. To znači potpunu suradnja sa haškim tužiteljima po svim pitanjima koja se traže od pojedinih zemlaja.

Prerano je komentirati izbore u BiH kaže gospodin Priebe.

Želimo vidjeti što skorije formiranje vlade. Ono što je pozitivno je da su izbori doboro prošli. Ne komnetiramo u smislu ko je izgubio a ko pobijedio, već se radujemo formiranju nove vlade i to što je prije moguće.

Gospodin Priebe nije htio komentirati sastav novog Predsjedništva BiH. Jedino je rekao:

Mi smo zainteresirani za konstruktivnu i djelotovrnu suradnji sa vladom i to je sve.

Gospodin Priebe je prisutnima u Centru za strateške i međuanrodne studije govorio o evropskim perspektivama i zadovoljavanju uslova za zemlje Jugositočne Evrope koje žele priključenje EU.

Jedna stvar treba biti jasna u odnosu na proširenje na zemlje jugoistočne Evrope je da neće biti ukidanja postavljenih uslova. EU će insisitirati na ispunjavaju uslova i bilo koje nade da ćemo iz bilo kojih političkih razloga smanjiti standarde je jednostavno nerealistično.

S vremena na vrijeme čujemo od nekih zemalja da smo postavili nove uslove za Balkanske zemlje po pitanju prijema. Ne postoje novi i specifični uslovi za Balkan, ali postoje specifični problemi kao što je povratak izbjeglica koje vežemo sa odnosom prema manjinama. Suradnja sa Hagom je druga i poštivnaje međuanrodnih obaveza i posticanje osnovnih standarada vladavine zakona nisu novi uslovi, ali se uslovi koji se moraju ispuniti kaže gospodin Priebe

Gospdoin Priebe kaže da je Hrvatska vjerovatno sljedeća članica EU. Međutim, ustavna pitanja se moraju riješiti u skoro svim zemljama jugoistočne Evrope prije prijema u evropske institucije.

Činjenica da izgradnja država u tom regionu nije potpuno okončana, to za nas predstavlja veliku teškoću i nešto što nam je novo u suradnji sa zemljama koje potražuju članstvo. Crnoj Gori je potraban novi Ustav, Srbija je tek započela proces usvajanja novog Ustava, dok bi, po mom mišljenju, proces njegovog donošenja trebo biti transparetniji; u BiH se suočavamo sa situacijom u kojoj Daytonski Ustav, da ne kažem da nije djelotvoran, već su neki elementi zapreka za zemlju da krene brzo u evropske institucije i ti se problemi trebaju riješiti. Nakon rješenja statusa Kosova, ono će također trebati Ustav. Što se tiče Albanskog ustava on je u uredu, ali se ponekad, ako mogu reći, sukobljava sa stvarnošću.

Pitanje viznog režima je pitanje koje mora biti riješeno kaže gospdoin Priebe.

Mi znamo da su zemlje isfrustrirane visokim viznim zahtijevima. Mi to razumijemo, to je teško pitanje, jer su mnoge evropske zemlje neodlučne po ovom pitanju. Nadamo se da ćemo do juna 2007. godine vidjeti napredak u smislu viznih olakšica, dok još uvijek ne možemo govoriti o liberalizaciji viznog režima.

Što se tiče ulaganja na područje Jugoistočne Evrope, inostrani investitiro su najviše zabrinuti po pitanju vladavine zakona u ovim zemljama.

XS
SM
MD
LG