Linkovi

Rumunija i Bugarska dobile zeleno svjetlo za EU, ostali će morati sačekati


Rumunija i Bugarska su danas dobile zeleno svjetlo za priključenje Evropskoj uniji 1. januara 2007.godine. Istom prilikom su upozoreni preostali kandidati i oni koji se spremaju za kandidatski status da sada slijedi doba evropskog preispitivanja i dogovora o tome koliko velika i kako organizovana Unija odgovara njenim stanovnicima.

Kada se Bugarska i Rumunija prvog dana naredne godine priključe, Unija će imati 27 država - zajedničke instutucije su projektovane upravo do tog broja i iz takvog ugla je razumljiva poruka predsjednika Evropske komisije, Manuela Barrosa, upućena prepunoj čekaonici- sa Rumunijom i Bugarskom se zaključuje proces proširenja kakvo je započelo "velikim praskom"2004. a zakljuciche se 1. januara 2007. godine.

Svaki naredni prijem bi trebao da bude odraz realnih spsobnosti kandidata i, još više, sposobnošću Brisela da apsorbiuje novu članicu, nadje fotelje za nove zvaničnike, odvoji novac za nove potrošače.

Analitičar Evropskog centra za političke studije u Briselu, Lucia Montanaro:

"Činjenica jeste da je Evropske komisija dala zeleno svjetlo Rumuniji i Bugarskoj ali uz snažan kontrolni sistem. To uspostavlja presedan i najavljuje da će i za Bosnu i Hercevoinu i ostatak Zapadnog Balkana važiti sličan sistem kontrole, posebno na polju korupcije i organizovanog kriminala. Mislim da samo obećanje Brisela državama Zapadnog Balkana da će ući u Uniju u narednih deset godina nije dovoljno-stanovnici žele da osjete konkretne prednosti približavanja EU. U tom je smislu veoma važno pitanje ublažavanja viznog režima, kako bi ljudi bili u prilici da putuju i prošire svoja saznanja o tome šta zaista predstavlja Evropska unija"

U svakom slučaju, barata se sa vremenskim okvirom od deset godina u okviru kojeg bi BiH i ostatak Balkana tebali da postanu ravnopravne članice EU. Takav kalendar, prema ovom političkom analitičaru, nije pretrpio značajnije izmjene nakon Barrosove najave "unutrašnjih radova":

"Ne mislim da se vremenski okvir promjenio- Barrosova izjava o potrebi fokusiranja na problem ustava se odnosi na nešto što je ranije planirano, na nešto što nije novo. U svakom slučaju, trebaće, više-manje, deset godina za većinu balkanskih država da se pridruže Uniji".

XS
SM
MD
LG