Linkovi

Bez posla nema ni povratka


Najveća prepreka održivom povratku, a kako stoji u godišnjem izvještaju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, jeste nemogućnost ostvarivanja prava na rad. Najveći broj povratnika je u kategoriji siromašnih. U izvještaju se dalje navodi, da je svuda, bez izuzetka, prisutna diskriminacija pri zapošljavanju povratnika u općinama, javnim ustanovama i javnim preduzećima. Ne poštuje se ustavni amandman koji zahtijeva proporcionalnu etničku zastupljenost u svim javnim organima vlasti, uključujući i sudove. Takva proporcionalna zastupljenost bazira se, pomenutim amandmanom, na popisu iz 1991.godine.

U Bosanskom Novom danas živi oko 6.000 Bošnjaka, uglavnom povratnika, a u organima uprave rade troje, u sudu jedan i u prosvjeti dvojica. U Općini Bosanska Krupa gdje je zabilježen relativno dobar povratak građana srpske nacionalnosti u javnom sektoru zaposlena su samo četiri nebošnjaka. U prosvjeti na području Općine Foča radi samo jedan Bošnjak i to na mjestu podvornika u jedinoj multietničkoj školi „Sveti Sava“ na Tjentištu.

Ovo su zvanični podaci iz Izvještaja o stanju ljudskih prava u BiH, rađeni za 2005 godinu. Po riječima g Srđana Dizdarevića, predsjednika Helsinškog komiteta za ljudska prava, situacija je i devet mjeseci nakon objavljivanja izvještaja ista. Politička volja, tvrdi Dizdarević, i dalje je najveća zapreka u ostvarivanju ovog segmenta ljudskih prava.

Ni u velikim gradskim centrima, recimo u Sarajevu, Banjoj Luci ili Mostaru, situacija nije značajnije bolja. Samo u oblastima, gdje je striktno određeno, pa i, kako kaže g Dizdarević naređeno, nacionalni sastav je izbalansiran, i to se uglavnom odnosi na vlade, sudove i djelimično, policiju.

XS
SM
MD
LG