Linkovi

N. Whyte - Posljedice kosovske nezavisnosti po Balkan se preuveličavaju


Da li će dodjeljivanje nezavisnosti Kosovu možda postati recept za otvaranje Pandorine kutije iz koje će pokuljati problemi kakve imamo na Balkanu, bilo je jedno od pitanja postavljenih direktoru programa Međunarodne krizne grupe za Evropu, Nicholasu Whyte-u, sa ko jim je razgovarala glavna i odgovorna urednica Glasa Amerike na srpskom jeziku Maja Drucker.

WHYTE:
Sasvim je jasno, barem što se balkanskog regiona tiče, da regionalni lideri u Bosni, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori vide da je nezavisnost neminovna i da su spremni da je prihvate. Stoga mislim da se posljedice kosovske nezavisnosti po Balkan preuveličavaju. Nigde u svijetu ne postoje univerzalna rješenja - razne situacije iziskuju raznovrsna rešenja... Presedan neće biti postavljem slučajem Kosova jer se taj slučaj rješava preko rezolucije Savjeta bezbjednosti. Kosovo je poseban slučaj.

VOA:
Sadašnje stanje je dirigovano rezolucijom 1244 ali, da bi se išta promjenilo, potrebna je nova rezolucija koju mora da usvoji Savjet bezbjednosti u kojem Rusija ima pravo veta. Predsjednik Putin je rekao da je situacija na Kavkazu i na Kosovu identična i da Moskva neće po automatizmu prihvatiti svako rešenje za Kosovo.

WHYTE:
Rusija, naravno, ima pravo da ulaže veto na sva rješenja koja su za nju neprihvatljiva. Ali Putinova izjava sadrži implikaciju da postoji i rješenje koje je prihvatljivo za Rusiju.

VOA:
Drugim rječima, Rusija će tražiti nešto za uzvrat da bi rezolucija o Kosovu prošla u Savjetu bezbjednosti?

WHYTE:
Treba imati na umu da je Rusija vrlo velika zemlja koja ima brojne i raznovrsne interese -- na Kavkazu, u domenu energije, u baltičkim državama gde živi veliki broj Rusa, u Ukrajini... Ali moguće je da ustupak koji bi Moskva zatražila bude učinjen na nekom sasvim drugom mjestu.

VOA:
Rješenje se nameće, Moskva je podmirena, Srbija odbija da prizna nametnuto rješenje. Radikalne snage dolaze na vlast, izbija nasilje i -- šta onda? Da li se i takav scenario uzima u obzir?

WHYTE:
Beograd je de fakto izgubio kontrolu nad Kosovom 1999. godine kada je usvojena rezolucija Savjeta bezbjednosti 1244 jer od tada tamo ne predstavlja legalnu vlast i njegov suverenitet nad Kosovom je samo nominalan. Ovo što se sada dešava jeste samo formalizacija postojećeg stanja. Medjutim, preostaju legitimna pitanja o budućnosti Srba i svetinja na Kosovu i o sposobnosti budućih kosovskih vlasti da upravljaju Kosovom gde će, nadajmo se, Srbi ostati. Iskustvo koje će prosječni Srbi na Kosovu imati pod tamošnjom vladom biće test koji će pokazati da li je rešenje za Kosovo uspješno.

XS
SM
MD
LG