Linkovi

Jos jedan govor predsjednika Busha o terorizmu


Predsjednik Bush je još jednom odlučno potvrdio da će i dalje nastaviti vršiti stalni pritisak na članove terorističke organizacije Al-Qaida.
George Bush je danas održao još jedan iz serije govora koji prethode petoj godišnjici terorističkih napada na Sjedinjene države, i ključnim novembarskim izborima za članove kongresa.
Struktura ovog trećeg obraćanja u posljednja tri dana, u Atlanti, je bila bazirana na izvještaju uspješnih mjera zaštite, koje je zemlja poduzela da bi se zaštitila od terorističkih naada.On je pozvao Kongres da njegovoj administraciji odobri praćenje medjunarodih telefonskih razgovora i e-maila bez sudskog naloga.
Federalni sud je tu praksu prošlog mjeseca nazvao protiv-ustavnom.
Demokrate su pokušale na ovaj govor odgovoriti novim prijedlozima za zakone, koji će po njihovom mišljenu, poboljšati američku sigurnost putem izmjene politike prema Iraku i pronalaženja boljih načina da se teroristi izvedu pred lice pravde, kao i kroz primjenjivanje prijedloga imenovanih u izvještaju komisije koja je istraživala napade 11. septembra.
Demokrati predsjednika Busha optužuju da ističe borbu prtiv terorizma kako bi skrenuo pažnju sa sve nepopularnijeg rata u Iraku. Oni se nadaju da će im upravo pitanje Iraka pomoći da na novembrskim izborima osvoje većinu i preuzmu kontrolu nad Kongresom i Senatom.
XS
SM
MD
LG