Linkovi

Pred izbore u BiH - Nacionalistička raspoloženja u porastu


Građani Bosne i Hercegovine, 1. oktobra će izaći na opšte izbore i birati predstavnike za različite nivoe vlasti - od kantonalnog i entiteskog do državnog nivoa, uključjući i članove predsjedništva. Kako ćete čuti u izvještaju novinara Glasa Amerike Barry Wooda ovdje u Sjedinjenim državama ima mišljenja da nakon tih izbora neće biti ubrzani procesi stvaranja većeg jedinstva na državnom nivou i etničkog pomirenja.

Nacionalistička raspoloženja su u porastu zbog načina na koji bosanskohercegovačke političke stranke vezane za tri, u mnogim slučajevima suprotstavljene, etničke zajednice vode predizborne kampanje.

Bruce Hitchner, profesor sa univerziteta Tuft, inače aktivno uključen u procese potpomaganja međuetničke suradnje u Bosni i Hercegovini, o predizbornoj kampanji govori kao o - kako je rekao - ružnoj, ali ne i iznenađujućoj.

Bosanski muslimani, najveća etnička grupa sve glasnije traže ukidanje entiteta bosanskih Srba - Republike Srpske -uspostavljenog Dejtonskim sporazumom, kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, mnogi političari iz tog entiteta prijete referendumom o pridruživanju Srbiji, potezom koji bi bio kršnje Daytonskog sporazuma. Gospodin Hitchner procjenjuje da bi političari, bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost trebali vrlo oprezno govoriti o promjenama Dejtonskog sporazuma.

HITCHNER: Napustiti Dayton preko noći tvrdeći da je odustajanje od tog sporazuma jedini način da se ostvari dalji napredak u izgradnji jedinstvene države je u suprotsnosti sa desetogodišnjim iskustvom i desetak godina određenog napretka koji je postignut. Bilo koji budući proces ukoliko se želi da bude uspješan moraće podrazumijevati kompromise sa svih strana.

Stabilnosti u Bosni i Hercegovini još uvijek snažno doprinose snage NATO saveza i Evropske unije za očuvanje mira. Početkom ove godine činilo se da država kreće put značajnog napretka - počeli su preliminarni pregovori o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, predstavnici političkih stranaka dali su pristanak na koncept ustavnih reformi i proces osnaživanja centralne vlade. Pregovori sa predstavnicima Evropske unije traju, dok paket ustavnih promjena tijesnom većinom nije usvojen u parlamentu.

Ranko Bakić, bosanski Srbin, čelnik nove multi-etnicke stranke ocijenio je da je strah najveći problem sa kojim se Bosna i Herceovina suocava. Govoreći prije neki dan u Wilson centru u Washingtonu, gospodin Bakić je takođe rekao da je sadašnja politička garnitura i vlast pretrpjela neuspjeh:

BAKIC: Bosna i Hercegovina nema samoodrživu ekonomiju, nivo kriminala i korupcije je jako visok, postali smo jedna od najsiromašnijih zemalja regiona.

Profesor Bruce Hitchner smatra da je realna opasnost da u oba entiteta predizborna kampanja ojača osjećaj nacionalizma u najvećim etničkim zajednicama i učini težim postizanje nužnih kompromisa u post-izbornom periodu.

HITCHNER: Mnogo manje me brine mogućnost obnavljanja nasilja a mnogo više otvrdnjavanje političkih pozicija, što bi moglo voditi u politički ćorsokak ili čak dovesti do raspada postojeće političke funkcionalnosti.

Konfrontirajući pred-izborni istupi u Bosni i Hercegovini zabrinjavaju, ali ih diplomate koji djeluju na uspostavljanju pune stabilnosti na Balkanu još uvijek ne smatraju alarmantnim i vjeruju da je vrijeme nasilja u regionu prošlo.

Dva primjera su ilustrativna. Nedavna najveća politička promjena na Balkanu - izdvajanje Crne Gore u samostalnu državu - desila se bez potresa. Pitanje budućeg statusa Kosova je, kako se čini - na putu političkog, a ne nasilnog rješenja do kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG