Linkovi

Kako žive Amerikanci?!


Statistički podaci koje je ovih dana saopćio Centar za popis stanovništva u Sjedinjenim Državama pokazuju da prosječni prihodi američkog domaćinstva rastu, ali se, u isto vrijeme, ne mjenja nivo siromaštva, dok je broj Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja dostigao rekord.

Prema posljednjim podacima, prosječni prihodi američke porodice premašili su 46 hiljada dolara godišnje, što je za 11 hiljada više nego 1967. godine. Linija siromaštva se mjenjala tokom vremena, ali je od 2001. godine u biti ostala nepromjenjena. Trenutno se 12,5 posto stanovnika, odnosno 37 miliona Amerikanaca smatraju siromašnim.

David Johnson, iz Američkog Centra za popis kaže da blizu 47 miliona Amerikanaca nemaju zdravstveno osiguranje.

David Johnson, U.S. Centar za popis stanovništva:
Procenta uposlenika koji kroz firmu imaju osnovno zdravstveno osiguranje je pao sa 59,8 na 59,5 posto u 2005. godini, a opao je i procenat ljudi koji privatno kupuju zdravstveno osiguranje.

Drugi podaci pokazuju da muškaraci u Americi u prosjeku zaradjuju više od žena. Amerikanci azijskog porijekla više od bijelaca, zatim sljede afro-amerikanci i imigranti iz Latinske Amerike. Najbogatiji okruzi u Sjedinjenim Državama su u području glavnog grada, Washingtona, a najsiromašniji u Texasu, uz granicu sa Mexicom.

I pored toga, imigranti iz Latinske Amerike nastvljaju dolaziti u Sjedinjene Države, kaže Gary Burtless iz Instituta Brookings u Washingtonu.

Gary Burtless - Brookings Institut, Washington:
Za te porodice dolazak u Sjedinjene Države, čak i kada žive ispod američke linije siromaštva, predstavlja ogroman napredak u kvalitetu života. Prihodi koje ovdje ostvaruju su i dalje za njih izuzetan podsticaj, kaže Burtless.

Medjutim, imigranti voljni da rade za male plate, obaraju prosječne zarade u Americi.

Posljednji podaci, takodjer, ukazuju na rastuću razliku izmedju petine stanovništva na vrhu i petine na dnu ljestivice prosječnih prihoda.

Ponovo David Johnson, Američki Centar za popis stanovništva.

<20 posto onih na vrhu ljestvice nose polovinu ukupnih prihoda u Americi, dok petina onih na dnu ljestvice dobije samo 3,4 posto.>

Gary Burtless, iz Instituta Brookings kaže da povećanju razlike izmedju bogatih i siromašnih dijelom doprinosi globalizacija i izvoz američkih poslova u druge zemlje, čime se povećava procenat koji od ukupnih prihoda ostaje vlasnicima.

Gary Burtless - Brookings Institut, Washington:
Mogućnost alternativnog mjesta za proizvodnju i pružanje usluga preko drugih zemalja, gdje je radna snaga jeftinija, i gdje se za radne povlastice plaća znatno manje, povećavaju prihode američkih poslodavaca u odnosu na američke radnike.

Političari u oba tabora tvrde da statistički podaci podržavaju njihovu ekonomsku politiku. Demokrati, u opoziciji, kažu da statistika pokazuje da se za većinu porodica prihodi ne povećavaju. Republikanci, koji su na vlasti, kažu da podaci pokazuju nisku stopu nezaposlenosti, rast prihoda i veći broj radnih mjesta nego ikada prije.

XS
SM
MD
LG