Linkovi

Izljevanjem nafte nanešena ogromna šteta libanskoj obali


Nakon više od mjesec dana žestokih borbi u Libanu, mediteranska obala zemlje kedrova još je jedna žrtva tog rata. O čemu se zapravo radi?
Iz Bejruta za Glas Ameike izvijestila Margaret Besheer.

Nakon napada izraelskih aviona na elektranu južno od Bejruta sredinom jula između 10 i 15 hiljada tona neprerađene nafte izlilo se u Sredozemno more.

Libanski zvaničnici i međunarodni stručnjaci procjenjuju da je izlijevanjem nafte nanesena ogromna šteta na oko 150 kilometara libanske obale. Naftna mrlja, nošena na sjever, nanijela je štete i na obali susjedne Sirije.

Glasnogovornica libanskog Ministarstva za okolinu Ghada Mitri kaže da potpuna procjena nanesenih šteta za sada još uvijek nije moguća.

MITRI: Izrael nije odustao od kontrole libanskih teritorijalnih voda, tako da mi ustvari ne možemo otići na sve obalne lokacije i procijeniti stanje. Mnoge procjene vršimo samo na osnovu satelitskih snimaka.

Na procjeni stanja na obalnom pojasu ugroženom izlivenom naftom angažirali su se i članovi Greenpeace-a, organizacije poznate po borbi za zaštitu okoline. Basama Badran, glasnogovornica Greenpeace-a, ističe da je široko razlijevanje i tonjene u vodu izlivene nafte do čega je u ovom slučaju došlo, veoma rijedak slučaj.

BADRAN: Dva, tri dana su optimalno vrijeme da se izlivena nafta okruži, blokira i nadgleda. To u libanskoj situaciji nije bilo moguće. Pod oružanom vatrom zaista niko nije mogao brzo reagovati i moralo se čekati na prekid neprijateljstava.

Osim turizma - libanske plaže bile su privlačna turistička destinacija - koji je Libanu donosio oko dvije milijarde dolara zarade godišnje, ozbiljno je pogođeno ribarstvo zbog trovanja riba i drugih morskih vrsta. Posebno je ugrožena jedna vrsta, inače ugroženih, kornjača čija je sezona parenja i polaganja jaja u priobalni pijesak bila u jeku upravo u vrijeme izlijevanja nafte.

Prema riječima Ghade Mitri, glasnogovornice libanskog Ministarstva za okolinu troškovi čišćenja obale i mora će, kako se procjenjuje, premašiti cifru od 64 miliona dolara i za to će biti potrebno najmanje godinu dana.

MITRI: Ipak, to ne znači da će za godinu dana libanska obala biti onakva kakva je bila prije posljednjih sukoba.

Vlade više zemalja i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija obećali su da će finasijski i slanjem potrebne opreme i stručnjaka pomoći saniranje nastalih šteta i čišćenje libanske obale i priobalnog pojasa. Napori da se otkloni ta vrsta ratne štete neće biti nimalo laki.

XS
SM
MD
LG