Linkovi

Kako zaštititi avione od terorista?


Nedavno razotkriveni planovi za terorističke napade uz pomoć tečnog eksploziva na američke avio kompanije, su potakli na brži razvoj tehnologije otkrivanja eksplozivnih sredstava. Nekoliko američkih kompanija su već počele promovirati neke svoje izume.

Kako izvještava novinar Glasa Amerike, Mill Arcega neki stručnjaci za pitanja sigurnosti upozoravaju da ni najnovije tehnike detekcije vjerovatno neće biti dovoljne kako bi se zaustavili teroristički napadi.

Plastična boca u kojoj se nalazi gazirano piće izgleda bezopasno, ali...eksplodira.

U kontroliranoj eksploziji je uništeno poštansko sanduče. Eksploziv je načinjen od kemikalija koje obično imamo u kućanstvu, a eksplozija je izazvana elektronskim prekidačem.

Mike Grimes, stručnjak za eksplozive kaže da bi u avionu ovaj koktel mogao izavati ozbiljnu štetu.

”Jedna osoba bi mogla prokrijumčariti jednu komponentu. Druga osoba bi mogla unijeti drugi sastojak bombe. Kobinacijom različitih kompnenti možete napraviti bombu i aktivirati je dok je avion u zraku.“

Stručnjaci za pitanja sigurnosti kažu da je najvažnije da se komponente tečnog eksploziva uoče prije nego se unesu u avion.

Kompanija Rapiscan iz Californije tvrdi da njihovi detektori mogu provjeriti šta se nalazi ispod odjeće i odrediti da li je određena tekućina opasna ili ne.

Potpredsjednik kompanije Peter Williamson kaže da će ovaj sistem biti dostupan za upotrebu za dva mjeseca.

”Ono što se dešava je to da ova mašina emitira neutrone i njime bombardira predmet koji je sumnjiv. Zatim dolazi do analize atomske strukture predmeta , što nam tačno govori o kakvom se materijalu radi. Na osnovu toga zaključujemo o kakvoj se tačno tečnosti radi, da li se radi o boci vina, vode, laku za kosu ili tečnom eksplozivu.“

Korporacija Ahura, u saveznoj državi Massachussetts se koristi manjom mašinom za prepoznavanje kemikalija koje se nalaze u zapečaćenim posudama.

Direktor kompanije Douglas Khan kaže da se uz pomoć ove mašine može prepoznati do 250 kemikalija.

”Ovaj prozivod, pod imenom First Defender, radi na principu svjetla koje se nalazi u boci. Zatim se analizira odraz ove svjetlosti u tekućini i bilježi njen kemijski sastav, odnosno otisak.“

Zrakoplovni stručnjaci hvale još jedno novo sredstvo. Mašinu koja košta 160 hiljada dolara i uz pomoć koje se oko putnika raspršuje zrak koji prepoznaje opasne kemikalije. Međutim, na 36 aerodroma su raspoređene samo 93 mašine.

Kongresmen Ed Markey je član komiteta za domovinsku sigurnost.

”Samo deset procenata aerodroma imaju opremu koja je neophodna za ispravnu provjeru putnika u odnosu na eksploziv, prije nego uđu u avion.“

Za sada se na aerodromima širom svijeta koristi mali broj ovakvih tehnoloških otkrića. Odjel američke vlade za sigurnsot prijevoza trenutno radi na obučavanju i zapošljavanju na hiljade ljudi koje će biti spremniji da se uhvate u koštac sa ovim problemom.


XS
SM
MD
LG