Linkovi

Vladin program prisluškivanja telefona američkih gradjana neustavan


U Sjedinjenim Državama danas je ponovo aktuelno pitanje prisluškivanja telefonskih razgovora amerikanaca sa inostranstvom. Naime, Federalni sud u državi Michigen jučer je donio odluku da je program anti-terorističkog prisluškivanja razgovora američkih gradjana sa inostranstvom kojeg je kreirala administracija predsjednika Busha neustavan.

Neposredno, nakon što je sutkinja Anna Diggs presudila da je program Bushove administracije prisluškivanja bez sudskog naloga neustavan, iz Ministarstva pravosudja su najavili žalbu.

Alberto Gonzales, ministar pravosdja SAD:
Mi ćemo uraditi sve što možemo kako bi se ovaj program nastavio jer je efikasan u zaštiti Amerike, izjavio je ministar pravosudja Alberto Gonzales.

Na Capitol Hillu, neki od republikanaca, kao lider većine u Senatu, Bill Frist su slično reagirali, ističući da je odluka suda vrijedna žaljenja i tražeći njenu što skoriju izmjenu.

Sa druge strane, Nancy Pelosi, lider Demokrata u Zastupničkom domu je pozdravila odluku, rekavši da je sud negirao, kako je rekla, opasnu Bushovu tvrdnju da ima neograničeno pravo prisluškivanja unutar Amerike.

Slično misli i predstavnik tužitelja.

James Bamford:
Ukoliko vlada želi nekoga prisluškivati treba pribaviti odobrenje nadležnog suda, da nepristrani sudija odluči dali tu osobu, u skladu sa zakonom, treba prisluškivati i izda odgovarajući nalog za to, kaže James Bamford.

Američko udruženje za zaštitu gradjanskih sloboda podnjelo je tužbu u ime naučnika, advokata i profesora koji kažu da taj program šteti njihovom radu u kontaktima sa inostranstvom. Predsjednik Bush je program prisluškivanja telefona i praćenja e-mail poruka sa inostranstvom odobrio nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, smatrajući ga neophodnim u spriječavanju budućih terorističkih napada u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG