Linkovi

Ko je nakon borbi u Libanu izašao jači?


Borbe u južnom Libanu izmedju izraelskih trupa i Hezbollaha su, barem za sada, okončane. Dogovor o prekidu neprijateljstava traži rasporedjivanje medjunarodnih mirovnih snaga i libanskih regularnih trupa na to područje. Posljedice tog jednomjesečnog sukoba, medjutim, i dalje se osjećaju na Srednjem istoku. Analitičari sad već procjenjuju ko je iz ovih prekinutih borbi izašao sa jačom pozicijom.

Borbe su trajale nešto preko mjesec dana, a ostavile su brojne žrtve. Najveći broj žrtava su civili, a najviše medju njima je Libanaca.

Sada se iznose procjene o tome šta ovaj sukob znači za budućnost Libana i, šire, cijelog Srednjeg Istoka. Za predsjednika Busha, jedan je poraženi: militantna grupa Hezbollah.

BUSH:
Hezbollah, naravno, ima fantastičnu propagandnu mašineriju i oni tvrde da su pobjednici. Ali, kako možeš tvrditi da si pobjednik kad si ranije bio država u državi, siguran na juu Libana, a sad ćete zamijeniti libanska armija i medjunarodne snage. I to je ono na čemu sada radimo: da stavimo medjunarodne snage u južni Liban.

Pa, ipak, iznenadjujuće jak antiizraelski otpor Hezbollaha - donio im je podršku mnogih Arapa koji su izišli na ulice demonstrirajući podršku Hezbollahu. Čak i ako se ta militantna grupa povuče sa svojih pozicija u južnom Libanu, oni sad izgledaju još bolje u očima Arapa, kaže bivši američki diplomata, David Newton.

NEWTON:
Njih sada Arapi u velikom broju gledaju kao heroje Arapi su se uvijek stidjeli sopstvene slabosti pred Izraelom i sad imate mali militantnu organizaciju, bez teškog naoružanja, bez aviona, koja je dominantnu vojnu silu na Srednjem Istoku borbom natjerala na primirje.

To ima implikacije i na Izrael, gdje neki već javno pitaju da li je premijer Ehud Olmert dobro vodio državu kroz ovu krizu. Postoje, u vezi sa ovim sukobom i implikacije koje se tiču pozicije Sjedinjenih Država na Srednjem Istoku. Washingtonu mnogi upućuju kritike što nije ranije intervenirao da se postigne prekid vatre. Ellen Laipson, koja u Washingtonu vodi Centar Stimson, uvjerenja je da je ovaj sukob sve u svemu potkopao američke interese u regionu.

LAIPSON:
Nakon svega, vjerujem da će ljudi kritizirati stav Bushove administracije da je udar na Hezbollah u skladu sa američkim interesima i američkim ciljevima. Ali, kako su Sjedinjene države toliko preokupirane Irakom, a u Iraku baš ne ide najbolje ni iz američke perspektive, ova zemlja nema ni resurse, ni vrijeme, niti pažnju koju bi mogla posvetiti nekom ovakvom dugotrajnom, ali manjem sukobu.

Medjutim, posmatrači se slažu da će Liban i njegov premijer, Fuad Siniora, dobiti nešto nakon ovog sukoba. Liban će imati više kontrole nad svojom teritorijom, a moć Hezbollaha, kao države u državi, će se istopiti.

XS
SM
MD
LG