Linkovi

Serfaty - Bez stabilnosti na Srednjem istoku nema stabilnosti u svijetu


U jednoj novoobjavljenoj publikaciji Centra za strateške i medjunarodne studije, iznesena je tvrdnja da na Srednjem istoku ne može biti mira bez udruženog američko-evropskog napora. U tom tekstu se kaže da čak i u situaciji u kojoj Evropska Unija prolazi kroz jednu od najozbiljnijih kriza, Sjedinjene Države nemaju ni jednog strateškog partnera koji se može uporediti sa ujedinjenom Evropom.

U globalnoj geopolitičkoj slici, Evropa je mali kontinent, sa teretom nezaposlenosti i bivših državnih ekonomija. Ona nije u stanju da se nosi sa starenjem svoje populacije - kako neki kažu - postaje interesantnija turistima nego investitorima, posebno nasuprot Aziji, ekonomskoj sili koja raste.

Ipak, u ovom novom izvještaju o prekoatlanskom partnerstvu, ističe se da ne postoje dva kompatibilnija globalna partnera od Evrope i Amerike.

Autor izvještaja pod nazivom TRENUTAK RAZMIŠLJANJA, POSVEĆENOST AKCIJI Simon Serfaty, predsjedava radnom grupom vodećih eksperata za evropske i transatlanske odnose.

SERFATY:
Ne postoji odnos Amerike sa nekim u svijetu koja je tako koncentrisana, tako kompletna, tako značajna, kao što je njena veza sa Evropom. U najboljem slučaju, za Ameriku je Azija još uvijek u domenu špekulacija, u domenu nade da će jednom, u budućnosti, imati šansu da razvije sa Azijom takvu ekonomsku i političku bliskost kakvu je razvila sa Evropljanima.

Američki biznisi sve više ulažu u Aziju, posebno u bujajuću kinesku ekonomiju. Medjutim, Evropa je ipak meta najvećeg dijela američkih investicija u inostranstvu. Autor publikacije naglašava da je Evropa prešla dug i težak put u posljednjih 50 godina. Tu su započela dva svjetska rata, Hladni rat i dvije totalitarne ideologije koje su ubile desetine miliona ljudi. Ipak, Evropa je za manje od stoljeća prerasla iz problema za globalnu sigurnost u rješenje problema globalne sigurnosti.

Evropske zemlje znatno doprinose, prije svega ljudstvom, medjunarodnim naporima za stabiliiranje kriza - u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Afghanistanu, Iraku i u Africi... Buduće mirovne snage za izraelsko/libansku granicu, kako se izvještava, biće velikim dijelom sastavljene od evropskih vojnika.

Inače, u ovom izvještaju se naglašava da ne može biti reda i mira na Srednjem Istoku bez koordiniranog doprinosa Amerike i Evrope.

SERFATY:
Ako Amerika i Evropa nisu prisutne na Srednjem Istoku, ko će? Možda Iran, kao regionalna sila? Rusija? Ali Rusija sada ima toliko problema, da se kao šala doima kad se kaže da Rusija ima veliku globalnu ulogu. Kina? Kina je veoma umiješana u Srednji Istok, ali više u smislu imperijalizma, kako bi osigurala sirovine i bila na dobrom mjestu za prednost u nekoj budućoj trgovini. Ako Amerika i Evropa ne budu na Srednjem Istoku -zaista, ko će biti?

Gospodin Serfaty kaže da opasna situacija na Srednjem Istoku predstavlja kvintesencijalni problem u globalnoj sigurnosti u 21. stoljeću.

SERFATY:
Ako nema stabilnosti i sigurnosti u tom regionu, neće je biti ni za koga drugog na svijetu. Lekcija 20. vijeka je bila - trebalo se fokusirati na stabilnost Evrope. Lekcija 21. vijeka je - neophodna je stabilizacija Srednjeg Istoka.

Publikacija Trenutak Razmišljanja, Posvećenost Akciji, prva je faza dvogodišnjeg projekta: Globalni Euroatlanski Dijalog o Sjedinjenim Državama, Evropskoj Uniji i NATO-u u 21. stoljeću. Organizirao ga je i vodi Simon Serfaty, uz doprinos vodećih evropskih i američkih eksperata u transatlanskim odnosima.

XS
SM
MD
LG