Linkovi

Iskustva Balkana i Srednji istok


Bivši zamjenik američkog državnog sekretara za Evropu u administraciji predsjednika Billa Clintona i specijani izaslanik predsjednika Busha za Afghanistan 2001 godine, James Dobbins, za Glas Amerike odgovara na pitanje da li su se neke lekcije naučene na Balkanu možda mogle primjeniti na Srednjem istoku. O istom pitanju govori i bivši zamjenik operativne grupe CIA na Balkanu, Steven Meyer.

DOBBINS: Mislim da je nesretna okolnost što se administracija predsjednika Busha nije osvrnula na iskustva na Balkanu devedesetih godina prije nego je otišla u Irak. Da su to uradili, mislim da bi bili mnogo uspješniji. Zato što su kritizirali Clintonovu administraciju zbog umiješanosti na Balkanu, bili su skloni da odbace ono što se desilo na Balkanu kao nevažno i vjerovali da mogu uraditi bolje. U stvari , uradili su mnogo gore, jer se nisu osvrnuli na skupo plaćene lekcije iz Haitija, Somalije, BiH i osova.

VOA: Da li će se radikalizacija u muslimanskom svijetu odraziti na evropske Muslimane, posebno na one koji žive u BIH na Kosovu?

DOBBINS: Do sada nema puno dokaza koji bi tome išli u prilog. Interesanto je da su i u BiH i Kosovu, Sjedinjene Države intervenirale u korist Muslimana, iako su ti Muslimani već primali podršku od radikalnih islamskih pokreta kao što je AL Qaida. Dakle,Sjedinjene Države ,umjesto da se usprotive radikalnim Muslimanima, pridružuju se istoj strani. medjutim, to se pokazalo kao najbolji način njihove marginalizacije, jer će svaki pobunjenik preferirati Sjedinjene Države kao saveznika, u odnosu na Al Qaidu, ukoliko zaista može imati Ameriku kao saveznika. Rezultat američke i NATO intervencije u korist Muslimana u BiH i na Kosovu, je bila brza marginalizacija radikalnih elemenata, pošto su ljudi shvatili da oni svoje ciljeve mogu brže postići ukoliko se svrstaju u red sa Zapadom. Način na koji je Washington odlučio da se odnosi prema radikalizmu na Balkanu može ponuditi korisnu lekciju u ophođenju prema drugim sukobima u svijetu u koje je uključena muslimanska populacija.Pretpostavljam sa postoje neke šanse da se povećana radikalizacija , posebno u arapskom svijetu, do određene tačke može prenijeti na Balkan. Međutim, sada je muslimasnko stanovništvo u Britaniji, Španiji i Kanadi radikalnije nego na Balkanu.

VOA: Steven Meyer bivši operativac CIA na Balkanu se sa ovom ocjenom gospodina Dobbinsa slaže.

MEYER: Mislim da se glavna lekcija koja je naučena tokom administracije predsjednika Clintona na Balkanu, tiče pitanja etniciteta. Činjenica je da postojanje vjerskih, kulturnih, etničkih, nacionalnih i društvenih razlika ima ogromnog utjecaja na promjene u vrijeme kada pokušavate intervenirati na tom području, kada pokušavate ponovo izgraditi društva. Administracija predsjednika Clintona je ovo naučila na težak način na Balkanu. Ostavštinu osjećamo sada 15 godina nakon što je sve na Balkanu i počelo.Administracija predsjednika Busha, medjutim, još uvijek nije naučila lekciju odlazeći na Srednji istok.Kada se država raspada, kao Jugoslavija, ili kao Irak, nakon američke invazije, cijena hvatanja u koštac s postojećim vjerskim, etničkim i kulturnim razlikama postaje je užasno visoka. Mi znamo da se na Sjedinjene Države gleda kao na na jedinu supersilu u svijetu, i svjesni smo da imamo jaku suverenu državu . Medjutim, mišljenje da je možemo kao takvu nametnuti gdje god hoćemo je pogrešno, jer to tako ne funkcionira, zbog toga što su kulturne i etničke situacije drugačije u svijetu. To je velika lekcija koju su Sjedinjene Države trebale naučiti i nikada nisu.

XS
SM
MD
LG