Linkovi

Bivši šef CIA za Balkan o ”Oluji“


Bivši zamjenik šefa operativne grupe CIA-e za Balkan, Steven Meyer je boravio tokom rata na Balkanu, pa i tokom operacije Oluja. Upitan da prokomentira objavljivanje trake za koju se navodi da prikazuje kako pripadnici specijalne vojne jedinice Armije BiH "Hamza" vrše zločine i koliko zna o ovoj organizaciji, kaže.

MEYER: U istoriji Balkana, organizacija Hamza je dobro poznata i ona ima duboke korijene. Međutim, ja ne mogu govoriti o strogo povjerljivim informacijama, jer za to nemam ovlašćenje. Ali vam mogu kazati moje lično mišljenje: mi smo bili pomalo iznenađeni operacijom Oluja. Dobro smo znali da se na ovom terenu dešavaju zločini koje čine sve strane u sukobu. To se dogadja u ratu. Ne želim da zvučim stereotipno, ali Clintonova administracija je za sve okrivljavala Srbe, što nije istina. 300 hiljada Srba je otjerano ili su pobjegli iz Krajine tokom operacije hrvatske vojske Oluja . I tamo su počinjeni užasni zločini, zapaljeni domovi, ljudi ubijeni, protjerani uz prijetnju vatrenim oružjem preko granice. To je jasno. No, to je većinu članova Clintonove administracije iznenadilo.

Mi iz CIA-e smo im pokušavali kazati da se to sprema, medjutim većina njih u to nije vjerovala. Naravno ovo vam sve govorim jer smo bili u pravu.

Hamze su slične onome što smo vidjeli kod albanskih, hrvatskih i srpskih organizacija na ovom području. Svi su imali redovne vojske ali i takve nelegalne jedinice koje su vršile razna zlodjela. Za mene je najveća tragedija što mi nismo iz ovog izvukli lekcije, posebno američka administracija, kako bi se to moglo razriješiti i staviti u prošlost.

XS
SM
MD
LG