Linkovi

Liberman test raspoloženja o ratu u Iraku


Do predsjedničkih izbora u Americi je ostalo nešto više od dvije godine, ali je već danas politika predsjednika Busha, na ključnom ispitu. Naime, rat u Iraku je postao centralno pitanje za Demokratsku partiju na današnjim preliminiarnim izborima za senatora u saveznoj državi Connecticut, i biće mjerilo raspoloženja birača širom Sjedinjenih Država.

Za svoj politički život danas se bori bivši potpredsjednički kandidat Demokrata, senator Joe Liberman, koji bi mogao izgubiti nominaciju Demokrata zbog snažne podrške ratu u Iraku i predsjedniku Bushu.

Utrku Joa Libermana za četvrti mandat u Senatu mnogi vide kao referendum o ratu u Iraku i republikanskom predsjedniku Bushu. Uoči današnjih izbora istraživanja su pokazivala da je Libermanov oponent, Ned Lamonte, inače oštar kritičar rata u Iraku, ispred Libermana, koji se sada nastoji distancirati od predsjednika Busha.

Joe Liberman:
Ja sam podržao Rezoluciju koja nas je uvela u rat u Iraku da zbacimo sa vlasti Saddama Husseina. To su učinili i mnogi drugi demokratski senatori. I ja i dalje vjrujem da je to trebalo uraditi. Medjutim, ono što mislim da nije u redu, i što stalno ponavljam, su mnoge odluke administracije predsjednika Busha o vodjenju tog rata.

Liberman je u prošlosti lako pobjedjivao na izborima. Demokrati su ga nominirali za podpredsjedničkog kandidata na predsjedničkim izborima 2000-te godine, ali se danas bori za svoj politički život.

John Fortier iz konzervativnog Institura American Enterprise u Washingtonu je expert za izbore u Americi.

John Fortier:
Odjednom se Liberman našo u vrlo teškoj utrci, utrci u kojoj ima više izgleda da izgubi, i to od dosada nepoznatog kandidata koji se fokuisrao na Libermanovu podršku ratu.

Fortier kaže da je Liberman nastavio podržavati Bushovu administraciju po pitanju rata, dok su mnogi demokrati postali kritični prema toj politici.

Predsjednik je poljubio Libermana nakon svog obraćanja naciji 2005. godine. Mnogi demokratski glasači taj poljubac vide kao neoprostiv simbol Libermanovog bliskog savezništva sa gospodinom Bushom.

John Fortier:
Veliki je dio demokratskih birača koji žele odmah iz Iraka, koji tamo ne žele ništa da rade.

Fortier kaže da su najvatreniji demokratski birači svoje nezadovoljstvo ratom u Iraku kanalisali u podršku Libermanovom oponentu, Nedu Lamontu.

Ned Lamont:
Rat kaže mnogo o tome kakva smo mi zemlja.

A, politički analitičari tvrde da bi ishod Libermanove kampanje mogao odrediti strategiju Demokrata kako rat u Iraku koristiti u pridobijanju glasača na izborima sredinom mandata 2006-te, kao i na predsjedničkim izborima 2008. godine.

U medjuvremenu, Liberman kaže ako ga demokrati ne budu željeli kao svog kandidata u utrci za senatora da će ipak izaći na izbore, ali kao neovisni kandidat.

XS
SM
MD
LG