Linkovi

Muslimani i Zapad - Sukob civilizacija?!


Dodatna negativna strana žestokih borbi u Libanu, kažu brojni politički analitičari, jest produbljavanje jaza izmedju Zapada i Islama, posebno izmedju Muslimana i Sjedinjenih Država.

Novinarka Glasa Amerike Jela de Franceschi se osvrće na fenomen koji sada već neki nazivaju sukobom civilizacija:

Jedna od rijetkih tačaka slaganja izmedju Zapada i Muslimana je da obje strane priznaju da se ne slažu u poslednje vrijeme. No, dodatno neslaganje nastaje onda kada treba jednu od strana okriviti za neslaganje. Upravo se to kaže u nalazima nedavno provedenog ispitivanja javnog mnijenja koje je provedeno u 6 muslimanskih i 6 zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države. Andrew Kohut je direktor Istraživačkog Centra PEW u Washingtonu, koji je proveo istraživanje:

Andrew Kohut, Centar Pew:
Zapadnjac Muslimane vide kao fanatične, nasilne, i netolerantne. Muslimani vide Zapadnjake kao sebične, nemoralne, pohlepne , ali takodjer nasilne i fanatične. Puno se upire prstom, očigledno, i samo jedni krive druge.

Prema rezultatima istraživanja, najveća podjela postoji izmedju Muslimanskog svijeta i Sjedinjenih država. Na Amerikance se ne gleda povoljno niti u jednoj ispitanoj muslimanskoj zemlji: Turskoj, Egiptu, Jordanu, Indoneziji, Nigeriji i Pakistanu.

Podrška za Amerikance nestaje čak i u zemljama koje se smatraju prijateljima Sjedinjenih Država; tako u Turskoj, saveznici Amerike u NATO savezu, samo 12 posto ispitanih ima povoljno mišljenje o Americi. U Jordanu, tradicionalno u dobrim odnosima sa Amerikom, samo 15 posto ispitanih ima dobro mišljenje. Gospodin Kohut kaže da se fenomen Amerika Protiv Njih , širi diljem muslimanskog svijeta.

Andrew Kohut,Cenatr Pew:
Anti amerikanizam u muslimanskom svijetu je izazvan politikom Washingtona - u čemu je najnoviji rat u Iraku, zatim rat protiv terorizma uopće; potom, što je vjerovatno najjači faktor - američka podrška Izraelu, te konačno opće gledanje prema kojem Amerika vanjsku politiku vodi potpuno unilateralno.

Muqtedar Khan, politolog na Univerzitetu Delaware, i autor studija o odnosu izmedju Islama i Zapada, kaže da se Sjedinjene Države često ponašaju tako da nemaju obzira prema interesima drugih:

Muqtedar Khan, Univerzitet Delaware:
Moramo shvatiti da se ne možemo osjećati sigurnijim tako što ćemo druge učiniti da se osjećaju nesigurnima. Živimo u visoko globaliziranom i medjusobno ovisnom svijetu; važno je da Sjedinjene Države rade na sigurnosti svih, uključujući Muslimanske zemlje, Muslimanska društva.

No, drugi analitičari kažu da Amerika odista želi dobre odnose sa ostatkom svijeta, ali da istovremeno vjeruje da je nacionalna sigurnost najvažnija, pogotovo u opasnim vremenima.

Michael Dunne, stručnjak za arapska pitanja u nevladinoj grupi Vijeće za vanjske odnose, napominje da je političko ponašanje zemalja srednjeg istoka nakon terorističkih napada od 11 septembra, došlo u fokus američke pažnje, a ne njihova vjera.

Michael Dunne, Vijeće za vanjske odnose:
Administracija predsjednika Busha se fokusirala na činjenicu da je nekoliko zemalja na Srednjem Istoku - konkretno Iraq, Iran i Sirija, radilo na rasplamsavanju plamena regionalnih sukoba, kako bi se stvorila opasna strateška okolina, pogotovo putem akumulacija oružja za masovno razaranje. Administracija predsjednika Busha je preuzela Bijelu Kuću na stajalištu da je to glavni problem na Srednjem Istoku.

Profesor Univerziteta Delaware Muqtedar Khan kaže da medjutim, eskaliranje nasilja na Srednjem Istoku, radikalizira gledanje Muslimana na cijelu situaciju kao na rat Amerike protiv Islama:

Muqtedar Khan, Univerzitet Delaware:
Ako umjereni Muslimani ne mogu ništa promijeniti, onda Muslimani generalno napuštaju tu opciju i traže drugu. Ako naši umjereni saveznici na Srednjem Istoku ne mogu osigurati Muslimanima sigurnost, dignitet, poštovanje i slobodu, onda se narod okreće slijedećoj opciji.

Ipak, mnogi stručnjaci za Srednji Istok kažu da postoji način da se stvari okrenu na bolje.

Mona Jacubian iz američkog Instituta za mir, odjela Muslimanska Svjetska Inicijativa, tvrdi da bi rješenje predugog izraelsko-palestinskog sukoba izuzento pomoglo.

Mona Jacubian, Institu za Mir:
Mislim da se dogodilo nekoliko puta kada su govori predsjednika Buhsa pozitivno odjeknuli na Srednjem Istoku. Takodjer mislim da je bilo nekoliko trenutaka nade, pogotovo kada su ne-vladine grupe i opozicione stranke lobirale za demokraciju. Bilo je pozitivnih pomaka; no ipak, prebrzo su ti trenuci zasjenjeni slikama nasilja iz Iraka, Libana, s Palestinskih teritorija.

Mnogi se analitičari slažu u tome da Sjedinjene Države moraju prihvatiti da postoji jak utjecaj vanjske politike Washingtona na muslimanski svijet - kako bi se smanjivao jaz izmedju Amerike i Muslimana. S druge strane, Muslimani moraju brzo odgovoriti na tvrdnje da Islam izaziva i provodi nasilje.

XS
SM
MD
LG