Linkovi

Velike vrućine u Americi


U toplotnom valu koji je ovih dana zahvatio veći dio Sjedinjenih Država, umrlo je više od 150 ljudi, i sa temperaturom koja je danas bila još i veća, lječnici i meteorolozi upozoravaju da opasnost ne prestaje. Mnogi nedavne poplave i sadašnji toplotni val povezuju sa globlanim zagrijavanjem planete Zemlje. Velike vrućine u Americi dodatni su podsticaj inicijativi bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država, Billa Clintona, kojoj se pridružio i britanski premijer Tony Blair, da sa velikim gradovima u svijetu radi na smanjivanju globalnog zagrijavanja.

Samo u mjesec dana, ista područja su bila zahvaćena razarajućim poplavama i sada velikim vrućinama.

Osjećam se kao kikiriki u mašini za prženje, kaže vrućinom iznurena prolaznica u Washingtonu.

Ovaj drugi toplotni val koji je zahvatio Ameriku, rekordno je povećao potrošnju električne energije. U državi New York potrošnja struje je jučer dostigla rekordni nivo čak pet puta. Zvaničnici mole ljude i kompanije da štede struju gdje je god moguće. U New Yorku su čak i znamenja grada smanjili noćno osvjetljenje, dajući svoj doprinos štednji.

Vrućina nije samo neprijatna, nego u više slučajeva smrtonosna. U predgradju Atlante gdje je temperatura prešla 40 stepeni Celzijusa, jedan je učenik umro od toplotnog udara tokom treninga fudbalskog tima.

U Minnesoti je trogodišnji dječak umro nakon što se ušunjao u porodični automobil u kojem je temperatura bila oko 54 stepena Celzijusa.

Ovo je smrtonosna vrućina. Zbog toga izdajemo upozorenja. Ne želimo da iko bude vani na ovoj vrućini. 45 stepeni Celzijusa u Savannah-i. Ljudi ne bi trebali raditi napolju na ovim vrućinama. Newark u New Jerseyu 44 stepena, u Baltimoru 43, u Washingtonu isto toliko. To je vrućina koja ubija, kaže meteorolog Jim Canatore.

Velike vrućine pomogle su bivšem predsjedniku Billu Clintonu u širenju njegove inicijative sa velikim gradovima na smanjivanju globalnog zagrijavanja. Gospodinu Clintonu se u toj inicijativi pridružio britanski premijer Tony Blair i 22 velika grada u svijetu. Medju njima su Los Angeles, New York, Chicago, i London.

Dan prije toga su se guverner Californije Arnold Schwarzenegger, i britanski premijer Tony Blair složili da dijele tehnologiju i ideje na smnajivanju globalnog zagrijavanja. Californija je 12 najveći izvor takozvanih gasova zelene bašte u svijetu.

Globalno zagrijavanje može smanjiti količinu snjega i podići tempraturu za blizu 6 stepeni, i broj šumskih požara povećati do 55 procenata. Do sada Bushova administracija globalno zagrijavanje nije prihvatila kao prioritet u svojim aktivnostima, i Amerika je odbila da podpiše takozvani Kyoto sporazum o standardima globalnog zagrijavanja.

Prema Nacionalnoj Akademiji nauka, lanjska je godina bila najtoplija u posljednja dva milenijuma, a ova godina obećava da će biti još toplija upozorio je gradonačelnik Los Angelesa, Antonio Villaraigosa.

U narednih 10 do 15 godina trebamo smanjiti gasove zelene bašte za 80 posto. To djeluje zastrašujuće, ali ne vjerujem da jeste, kaže gospodin Clinton.

U svakom slučaju manje zastrašujuće od perspektiva još većih vrućina ukoliko se ništa ne radi na većoj zaštiti zajedničke nam planete Zemlje.

XS
SM
MD
LG