Linkovi

Svako drugo dijete u svijetu izloženo duhanskom dimu


Jedno novo globalno istraživanje utvrdilo je da su mladi ljudi izloženi sve većem zdravstvenom riziku od udisanja duhanskog dima, ili - kako se to obično naziva - od sekundarnog pušenja.

Zdravstveni eksperti, okupljeni na medjunarodnoj Konferenciji o tumoru i duhanu, u Washingtonu, kažu da je to istraživanje korisno sredstvo za bolje razumijevanje ovog potencijalnog rizika po djecu.

Svjetsko istraživanje o pušenju i mladima fokusiralo se na mlade uzrasta od 13 do 15 godina u 132 zemlje.

Wick Warren iz Američke službe za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da ovaj izvještaj pokazuje veoma uznemirujuću sliku.

WARREN:
On pokazuje da je oko polovine djece u svijetu izloženo duhanskom dimu na javnim mjestima. I to uopšte nije dobra vijest. U nekim regionima stepen izloženosti doseže čak i 80 procenata. To je grozna vijest. Cilj je da taj procenat bude nula. I sve dok ne postignemo tj cilj - imamo ogroman problem.

Naučnici tvrde da samo udisanje duhanskog dima predstavlja otrovnu mješavinu hemikalija za koju se zna da je povezana sa tumorima, srčanim bolestima, dijabetesom i drugim bolestima.

Predstavnik Svjetske Zdravstvene Organizacije, Armando Peruga:

PERUGA:
Kod djece imate gomilu respiratornih bolesti, astmu, infekcije uha - i sve to od izloženosti tudjem duhanskom dimu - uglavnom od prijatelja i roditelja.

Peruga dodaje da ovo istraživanje pokazuje stepen problema i definira potrebu za promjenom na političkom nivou. 131 zemlja je potpisala UN-ov Sporazum o kontroli duhana - prvi zdravstveni sporazum koji se zalaže za nacionalne zakone protiv pušenja. Svjetska Zdravstvena Organizacija namjerava da do septembra ove godine objavi generalne preporuke u vezi sa sekundarnim duhanskim dimom.

PERUGA:
Jedna od njih je preporuka vladama da uvedu zakone koji će zabraniti pušenje u svim zatvorenim radnim prostorima i na svim javnim mjestima. Drugo, vlade i gradjanska društva treba da vode jake obrazovne kampanje da bi se smanjila izloženost dimu kod kuće.

On zaključuje nadom da će ovo istraživanje primorati zemlje da što prije usvoje propise kojima bi se umanjio uticaj pušenja na živote mladih - jer oni od tih propisa uveliko zavise.

XS
SM
MD
LG