Linkovi

Izmijenjen mandat za pregovore sa Srbijom, uveden novi za Crnu Goru


Zvaniccni Brisel je danas, par mjeseci prije nego ssto se occekivalo, potvrdio prijedlog Evropske komisije o izmijenjenom mandatu za pregovore sa Srbijom i novom mandatu sa Crnom Gorom. U isto vrijeme, povodom poccetka pregovora u Beccu, iz kabineta visokog predstavnika, Javiera Solane, se prenosi podrsska razgovorima i occekivanje da obje strane iskazzu "konstrukivnost i fleksibilnost".

Evropska unija je danas, odlukom Savjeta ministara i zvaniccno potvrdila mandat pregovora kakav je nessto ranije pripremila Evropska komisija - bez primjedbi i izmjena usvojen je tako okvir u kojem che se voditi, ili bolje rechi, nastaviti pregovori sa Srbijom , te sa CrnomGorom o Sporazumima o stabilizaciji i pridruzzivanju te dvije, sada nezavisne drzzave sa Briselom.

Činjenica da je potez povuccen danas a ne , kako se occekivalo, na nekom od septembarskih zasjedanja, komentarisse se u sjedissu evropskih institucija, kao jasan znak rjessenosti Evropske unije da se realizuju evropske perspektive za Zapadni Balkan. Vjeruje se da je ovakv potez rukovodila i zzelja evropskih zvaniccnika da donekle olakssaju polozzaj Srbiji, suoccenoj sa problemima na unutrassnjem planu i tesskim pregovorima o buduchnosti Kosova.

Danassnja odluka Savjeta ne dovodi u pitanje raniju odluku Komisije o zamrzavanju pregovora sa Beogradom zbog izostanka hapssenja i transfera u Hasski zatvor Ratka Mladicha- pregovori sa Beogradom, pod , od danas, novim mandatom, ccekache i dalje na ispunjavanje obaveze pune saradnje sa Hagom, do koje bi trebao dovesti nedavno prezentirani Akcioni plan srpske vlade.

Usvajanje novih mandata su pozdravili i u Komisiji i u Savjetu, dok se kabinet visokog predstavnika EU, Javiera Solane, danas oglasio i povodom poccetka pregovora Beograda i Prisstine na najvissem nivou u Beccu.

Ocjenjuje se to kao nova faza, od koje che se pod lupom nachi svi aspekti buducheg kosovskog statusa. I ovom prilikom se naglassava puna podrsska radu specijalnog izaslanika UN-a, Marttija Ahtisaarija i ponavlja spremnost Unije da uccestvoje u procesu.

Od obje strane se occekuje "konstruktivnost i fleksibilnost" tim prije ssto seu ovom trenutku konstatuje duboka razlika u stavovima.

Poruccuje se da ono ssto bi Solana i zvaniccni Brisel zzeljeli da vide kao rezultat pregovora je multi-etniccko, demokratsko i bezbjedno Kosovo, koje che dati svoj doprinos regionalnoj stabilnosti i koje che biti u stanju da se priblizzi Evropi.


XS
SM
MD
LG