Linkovi

Vojnici roboti


Američka vojska dramatično pojačava svoje napore da smanji broj žrtava u redovima svojih vojnika u Iraku i Afghanistanu. Dvije i po hiljade američkih vojnika ubijeno je u Iraku od invazije te zemlje 2003. godine, a više od 2 stotine poginulo ih je u Afghanistanu. U pokušaju da smanji broj ubijenih vojnika, Pentagon finansira istraživački projekat o robotima koji bi mogli da izvršavaju neke od najopasnijih zadataka koje sad obavljaju vojnici na terenu.

U Iraku i Afghanistanu broj žrtava u redovima američkih i savezničkih snaga raste. Hiljade pripadnika koalicionih trupa, i čak 30 hiljada iračkih vojnika, ubijeno je od 2003. godine naovamo, a pobunjenici i dalje razvijaju nove metode i improvizirane eksplozivne naprave.

EMMANUEL COLLINS:
Mi pokušavamo da sačuvamo američke vojnike od opasnosti.

Emmanuel Collins, ovdje na državnom univerzitetu u Floridi, rukovodi projektom razvoja robota koji mogu obavljati neke od zadataka koje sad na bojnom polju obavljaju isključivo ljudi.

COLLINS:
Oni obavljaju osmatranje i zauzimanje ciljeva, i mi pokušavamo da razvijemo tehnologiju koja bi živog vojnika zamijenila na takvom zadatku.

To je, dakle, tehnologija koja, nadati se, može smanjiti prolijevanje krvi. Godine su trebale da ovaj robot bude razvijen do kraja, a sad je u stanju da prelazi najkomplikovanjie terene, bez ljudske pratnje, koristeći kamere, lasere i akustične senzore.

COLLINS:
Mi, dakle vojnika koji upravlja vozilom zamjenjujemo robotičkim vozilom. Roboti sada obavljaju iste zadatke kao i ljudi, ali vojnici nisu više direktno na liniji vatre.

Veliki broj žrtava u Iraku i Afghanistanu pojačava pritisak da se ova tehnologija razvija što brže. Ali, naučnici upozoravaju da bi moglo proći i 10 godina do trenutka kada će roboti zamijeniti vojnike u stvarnim ratnim situacijama, jer složena tehnologija traži vrijeme da bi bila usavršena.

COLLINS:
Počinjemo sa simulacijom, čisto kompjuterskom simulacijom. Ali, problem sa kompjuterskom simulacijom je što ne možete uračunati niz faktora koji se u stvarnosti pojavljuju kod gotovog modela. Naredni korak je njihova primjena u našim laboratotijama. Ti probni roboti su jednostavniji i manji nego oni što vojska koristi u ove svrhe. Tek kad ih mi usavršimo, možemo ih prebaciti u stvarno vojno vozilo i tek onda počinju stvarni testovi.

Vojska na ovom univerzitetu troši godišnje pola miliona dolara na razvoj terenskog vozila bez posade, koristeći istovjetnu tehnologiju koji koriste i letjelice bez posade. 2004. godine američka je vlada potrošila više od 60 milijardi dolara na slična istraživanja i razvoj.

COLLINS:
Gledano iz moje perspektive, vojska je razvila i razvija neka od najboljih tehnoloških rješenja uopšte, posebno u našem svijetu... Rekao bih da je vojska okrenuta visokoj tenologiji i veoma ovisi o tehnologiji.

Ali, još uvijek, najopasnije zadatke u ratnoj zoni ipak obavljaju američki vojnici.

XS
SM
MD
LG