Linkovi

Bush stigao u Petrograd na summit G-8


Predsjednik Bush stigao u Rusiju, gdje će, sada je već očevidno, u vrućem žarištu razgovora zemalja G8 biti pitanje erupcije nasilja na srednjem istoku:

Po dolasku u Petrograd su gospodin Bush i prva dama Laura Bush otišli pravo na spomenik braniteljima Lenjingrada, kako se grad zvao u Drugom Svjetskom Ratu; potom je američki predsjednik otišao u rezidenciju američkog konzula gdje se sreo sa ruskim aktivistima za ljudska prava, a pred večerašnju večeru s ruskim liderom Putinom. Gospodin Bush je rekao da će postaviti pitanje stanja ljudskih prava, slobode medija i demokracije u Rusiji, tijekom svojih razgovora sa Putinom, ali da mu neće upućivati oštru kritiku. Očekuje se da će ospoda Bush i Putin govoriti o pitanju Sjeverne Koreje, Irana, i posebno o situaciji u Libanu.

U medjuvremenu je američki državni sekretar Condoleezza Rice pozvala Izrael na suzdržanost, ali nije direktno kritizirala izraelskog prmeijera Ehuda Olmerta zbog napada na bejrutski aerodrom i druge mete u Libanu. Ona je dodala kako su svi u medjunardnoj zajednici trenutno fokusiranui na to da pomognu UN-u u njihovim nasotjanjima da putem specijalnih izaslanika u Liban, smire situaciju. Gospodja Rice je takodjer rekla da je tačo da Iran igra odredjenu ulogu u svemu ovom, dodajući kako se zna da Iran finansira i podržava Hezbollah, a naglasila je da s Hezbollahom stalnu vezu održava i vlada u Siriji.

Britanski premijer Tony Blair je kazao:
Potpuno razumijem želju i potrebu Izraela da se brani, ali isto tako razumijem molbu Libana i libanske vlade, da ne spominjem brojne Palestince, koji beskrajno pate. Ovo jedino možemo riješiti direktnim uključenjem UN-a.

Italijanski premijer Romano Prodi je kazao da, usprkos tome što je zabrinutost Izraela legitimna, službeni Rim najoštrije osudjuje ono što je nazvao suvišnim korištenjem nasilja od vlade u Tel Avivu; slična je bila reakcija francuskog lidera Chiraca, koji je odgovor Izraela na Hezbollahovu provokaciju nazvao totalno neproporcionalnim.

XS
SM
MD
LG