Linkovi

Kompjutersko upozorenje od zemljotresa


Jedna zajednička stvar povezuje brojne zemlje širom zemaljske kugle: mogućnost da prirodne nepogode, poput zemljotresa, mogu se dogoditi nenajavljeno, u svakom trenutku. Medjutim, ono što nije zajedničko je to što su neke zemlje instalirale podzemne senzore koji otkrivaju seizmičku aktivnost, i stoga šalju rano upozorenje kako bi se ljudi pripremili. Taj sistem funkcionira jer se elektronski signali mogu na kompjuter poslati brže nego što se valovi seizmičkih potresa kreću kroz zemljinu koru. Takvi su sistemi već postoje u Japanu, Meksiku, Taiwanu, i u Turskoj. Trenutno naučnici na kalifornijskom institutu za tehnologiju takodjer rade na tome da se upostavi sistem ranog upozoravanja.

Tom Heaton, inženjer i stručnjak za zemljotrese pri kompaniji CAL TECH:

Tom Heaton:
Trenutno na jugu Kalifornije imamo postavljenih 150 senzora osposobljenih za takav zadatak. No, da bi se dobro obezbijedili, za takav posao nam treba oko 600 senzora.

Rad na sistemu ranog upozoravnja na zemljotres je na svom početku, ali stručnjaci vjeruju da bi u periodu izmedju 5 i 10 godina takva upozorenja mogla čak biti transformirana do individua putem mobilnih telefona.

Gospodin Heaton se nada da bi upozorenje moglo biti unaprijed i do 60 sekundi - što nije beznačajno ako pomislite da bi to bilo dovoljno vremena da vam ne dozvoli da udjete u lift i budete tamo zateknuti potresom, odnosno, da pritisnete dugme najbližeg sprata i izadjete, ako ste već u liftu. Stručnjaci takodjer vjeruju da bi novi model sistema, na kojem se radi, mogao pripremiti za situaciju još jednog katastrofalnog potresa, kakav je bio u San Francisku 1906, kada je stradalo na hiljade osoba.

XS
SM
MD
LG