Linkovi

G. KNAUS: Na Srbiju treba gledati kao na mjesto koje ima veliki potencijal


Direktor Evropske inicijative za stabilnost, Gerald Knaus, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Washingtonu, u razgovoru sa Mirelom Bruk, za Glas Amerike govori o šansama Srbije za prijem u EU u odnosu na situaciju na Kosovu.

KNAUS: Vrlo sam zabrinut za Kosovo, kao što je to većina ljudi, iz mnogo razloga. Jedan od razloga je, da kada se rješavalo crnogorsko pitanje, srbijanski lideri su se na kraju zrelo ponašali. Na kraju uopće nije bilo problema, Crna Gora je održala referendum, većina je glasala za nezavisnost, Crna Gora je sada priznata država, radilo se o skoro idealnom scenariju u smislu stabilnosti na Balkanu.

Što se tiče Kosova postoji mnogo pokazatelja da će biti drugačije, što je šteta, jer to neće pomoći. Prilično je jasno da se Kosovo kreće u pravcu oblika neovisnosti, dok bi pokretačka snaga Srbije trebala biti u smjeru zaštite manjine na Kosovu. Radi se o tome da date Srbiji, ne nagradu, jer vi ne kupujete srbijansko prihvatanje kosovske neovisnosti, to je nemoguće, ali kada se jednom status Kosova riješi, na Srbiju se treba gledati kao na mjesto koje ima veliki potencijal, kako bi uhvatila korak sa Makedonijom i Hrvatskom. Međutim, ne msilim da srbijanska politička elita ima zajednički program kako bi se formirao djelotvoran politički blok. Previše je borbi među političkom elitom, kratkoročnih fokusa, previše taktika. To je jedan problem koji će samo pomoći neprijateljima europeizacije Srbije.

Drugi problem na Kosovu je, da kada se riješi pitanje statusa, to će biti dan osvještenja, jer rješenje statusa neće donijeti rješenja za ekonomski razvoj sam po sebi. Ako pogledate posljednji izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda, u njemu se predviđa da će se kosovska ekonomija smanjiti. Ona se već smanjila prošle godine. Sa stopom nezaposlenosti onakva kakva je sada, prihodima koji su onakvi kakvi su, zavisni od međunarodne potrošnje i novčane pomoći, u sljedećih nekoliko godina ćete vidjeti veliku krizu na Kosovu, u momentu kada se očekivanja brzih promjena sukobe sa stvarnošću vrlo siromašnog mjesta koje se u ovom trenutku ne razvija u ispravnom smjeru. Ovo će imati posljedice za region i EU. Za region, na jedan paradoksalan način može pomoći, jer ako Evropka Unija ima krizu na Kosovu, ona će pokušati pružiti pomoć i pokušati ostvariti pomoć od aktera u regionu kako bi se stabiliziralo stanje u Makedoniji, kako bi se pružila pomoć BiH. Ukoliko regionalni političari u Sarajevu, Skopju čak i Tirani povuku dobre poteze, u sljedećih godinu i pol će vidjeti da su konstruktivni partneri EU, oni također mogu vidjeti vlastiti napredak, početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Makedonije, razgovore o statusu kandidata za BiH i Albaniju. U ovom trenutku ovo sve može izgledati nerealno, ali ja smatram da je to moguće.

VOA: Na pitanje kakve su šanse Crne Gore kada je u pitanju integracija ove zemlje u Evropske institucije, gospodin Knaus kaže.

KNAUS: Mislim da je slika pozitivnija sada nego prije dvije, pa čak i prije godinu dana. Treba pohvaliti odluku Crnogoraca da prihvate prijedloge EU po pitanju referenduma, što je samom referendumu dalo snažan legitimitet, ali što isto tako znači da sada EU duguje Crnoj Gori, jer su se oni ponašali prema pravilima EU. Oni sada trebaju biti fer prema Crnogorcima kada Crnogorci kažu, ponašajte se prema nama kao što ste se ponašali prema Makedoncima. Ukoliko Crna Gora ne napravi grešku, i nastavi igrati konstruktivnu ulogu u regionu, ona bi nas mogla iznenaditi i prije nego se mi nadamo okončati pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Za Glas Amerike kaže Gerald Knaus, direktor Evropske inicijative za stabilnost.

XS
SM
MD
LG